Azilul


E lumea întoarsă pe dos. Punctele cardinale s-au luat la bătaie, cărându-și pumni cu nemiluita, fiindcă sudul, estul şi vestul vor să devină nord, cerul se sparge în bucăţi albastre şi curg şuvoaie reci prin tavanul celest. Nu a inventat nimeni un izolant pentru o astfel de situaţie ingrată.

Se înşurubează explozii în gândurile neprotejate, miroase a creier perpelit pe grătar de of şi dor, iar îndrăgostiţii oferă iubitelor buchete de gemete. E din ce în ce mai scumpă fiecare zi şi ţinem în buzunarul de la piept, ca pe o fotografie cu valoare sentimentală uriaşă, legea fiscală absurdă, întocmită în dorul lelii.

Bătrânii şi-au scos la vânzare coşciugele pe care le ştergeau de praf la diferite intervale de timp, astfel încât sunt pline talciocurile de vechituri şi se calcă în picioare tristeţile adunate laolaltă. Unii s-ar vinde şi pe ei înşişi, dacă ar putea și dacă ar scoate profit din asta, asumându-şi disperarea de a nu mai avea identitate, mamele îşi plâng pruncii daţi afară din viaţă de indiferenţa colţoasă, ne hingherim unii pe alţii cu o plăcere sadică şi săpăm groapa celuilalt fără să ne mai fie teamă că am putea cădea în ea exact atunci când ne simţim mai bine. Când nu vor mai fi bani nici măcar pentru funie şi săpun vom umbla pe străzi ca zăbăucii, agitând pumnii strânşi, trăgând cu ochiul la vitrinele frumos colorate, împiedicându-ne de alte destine condamnate la viaţă simulată, strigând că trebuie să cadă guvernul, transformând fiecare minut în recviemul speranțelor șterse cu guma.

E lumea întoarsă pe dos. Noi am întors-o, desigur, într-o bătaie de joc colectivă, preferând să pariem pe cai verzi şi căutând cu lumânarea potcoavele armăsarilor decedaţi în abatoare. Sub frunţile pline de riduri care dogoresc a boală fatală nu-şi mai au locul nici măcar iluziile, iar atunci când vedem pe cineva zâmbind îl arătăm cu degetul şi transmitem celor din jur că e nebun.

Lumea se transformă pe zi ce trece într-un azil mondial. Nu ştiu care va fi reacţia noastră atunci când vom fi anunţaţi pe canalele oficiale că numărul de paturi nu mai poate fi suplimentat…

♣ Cristian Lisandru


Un gând despre &8222;Azilul&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s