Filozofia, mama ei! Suntem un popor de filozofi. Nu că ne-ar ajuta la ceva, însă ne face bine la orgoliu. Până la statutul de cel mai iubit dintre pământeni există numeroase trepte, iar datul cu bidineaua pe trunchiurile copacilor îi înspăimântă pe mulți. Nu discutăm despre deratizare, aceasta ar fi necesară la toate nivelurile. Numai că nu se implică nimeni. Dar, pufăind consistent, cerem încă o halbă și filozofăm. Despre viață, despre salarii mizerabile, despre Germania din ce în ce mai puternică, despre o Uniune Europeană cu vopseaua scorojită, despre căpșunarii care și-au transformat porecla în renume. Lipsa perspectivelor este o temă cotidiană. Ghinionul se ține scai de noi, însă nici nu agităm prea tare pentru a-l pierde pe drum.

*

Ușor de manipulat. Răstimp, presupusul nepot al prea fericitului patriarh de pe coclaurile noastre a fost arestat pentru trafic de droguri. Până la Dumnezeu te mănăncă sfinții și rubedeniile celor care se trag de șireturi cu divinitatea, dând sfaturi altora, însă uitând să privească în ograda personală. Lamentabil. Și hilar. Dar este groaznic, totodată. Figurantul în cauză făcea/face parte dintr-o rețea internațională care se ocupa/ocupă cu traficul de heroină. Nu cu icoane sau cu cristelnițe, nu cu lumânări mai mult sau mai puțin parfumate, nu cu patrafire, sfeșnice și alte alea. Patriarhia susține mândră că suntem în fața unei campanii de denigrare a Bisericii, contestă știrea și ne transmite că „nepotul” nu este de fapt nepot, ci un oarecare, el neavând nicio legătură cu sfinția sa. Ia umblați-i voi pe la genealogie acestui oarecare, astfel încât patriarhul Daniel să fie curat și strecurat la capitolul „neamuri”, mai ales că sub atentele priviri ale dânsului a crescut amețitor numărul popilor șpăgari, obsedați sexual, afaceriști veroși (țin discursuri în fața altarului, apoi se duc la firmele personale pentru a-și multiplica averile, însă recomandă milostivenie și curățire sufletească enoriașilor) și posesori de amante cu ochi languroși. Dar nimeni nu poate deschide pliscul, fiindcă tăcerea e de aur, iar de Biserică nu ai voie să te atingi nici cu o floare, o să ajungem, mai devreme sau mai târziu, fundamentaliști. Pentru cine tragi clopotele, Daniele?

*

Nu m-ați văzut, nici pe-aici n-am trecut! Ilie Sârbu – mare boier, mare caracter, mare socru! – anunță că se va retrage din politică și din PSD. Ce pierdere, suntem deja disperați, iar depresia va fi prelungită. Dacă vor fi aprobate și niște zile de resemnare națională va fi chiar OK. Politichia românească pierde o piesă de bază a sa, cum vor spune unii, în vreme ce alții îi vor transmite „drum bun și cale bătută”. Dar nu va fi vorba despre un Sârbu globe-trotter. Nu. Probabil că va ajunge/se va înșuruba vicepreședinte la Curtea de Conturi, fiindcă nu poate „onorabilul” să ardă gazul de pomană în vremuri atât de grele. Nimic nu se pierde, totul se transformă. În bani pentru partid sau pentru familie.

*

Fluiera-te-aș! Respectabilul Iohannis a fost huiduit la deschiderea festivalului „George Enescu”. Mare scofală! Abia acum reintrăm în normalitate. Așteptăm cu interes manifestații în timpul cărora polițiștii ofuscați vor arunca șepcile peste zidurile de la Cotroceni. De la „bine ai venit, te așteptam de-o viață” și până la „ieși afară, javră ordinară” este o distanță infimă, cam cât încrederea pe care o va capta Iohannis peste ceva vreme. Citim cu bucurie că Iohannis și soția nu au fost afectați de huiduielile protestatarilor, ei comportându-se natural, cu eleganța care-i caracterizează, ca doi oameni de „lume bună” ce se află, deasupra prostimii și deasupra țării, în general. Plimbări, spectacole, turnee, concerte, high-life. Viață de președinte care se respectă… Ăsta sigur nu se duce să se șprițuiască alături de Becali, preferă smochingul, compania reconfortantă a austriecilor și pune casă peste casă, între două poze de grup. Plus că zâmbește din ce în ce mai mult. E un semn și ăsta, iar interpretările sunt diverse.

♣ Cristian Lisandru