(Ne)Starea de Luni – „Muntele”


Subzist învăluit în gânduri, altele şi altele, ca o avalanşă, dincolo de umerii mei se află un munte necunoscut, la poalele sale s-a ridicat o cabană, fumul şerpuieşte către depărtări neştiute, înăuntru miroase a lemn, a cafea, a iubire sub un pled înflorat, sunt şi acolo, şi aici, în oraşul acesta, în cartierul acesta, în blocul acesta în faţa căruia un muncitor şi-a aprins o ţigară şi pufăie sprijinit în coada lopeţii, a mai trecut un tramvai pe bulevard, iar mie mi se pare că aud cum îşi cheamă cerbii cerboaicele, peste toate ambiguităţile răsună şi cornul unui vânător, poate că atâtea gânduri nici nu-şi găsesc justificarea, însă lemnele trosnesc, mângâiate de limbile focului, iar muntele necunoscut mă face să uit, măcar o vreme, de agresiunea oraşului în care nu mă regăsesc.

♣ Cristian Lisandru

9 gânduri despre &8222;(Ne)Starea de Luni – „Muntele”&8221;

 1. Ne ascundem în spatele propriilor noastre gânduri și vise. Ne estompăm cu ele realitatea în care, cel puțin uneori, nu ne regăsim pe noi înșine, căci nu rezonăm cu ea, ci cu una dintre realitățile visurilor noastre.

  Există și frânturi de realitate cu care rezonăm, dar acestea sunt prea puține, din ce în ce mai puține, de parcă timpul s-ar comprima atunci când este vorba de ele.

  Îmi place visul sub care îți domolești realitatea. Mă regăsesc și eu prin el, îl visez și eu adesea. Oare dacă visăm mai mulți un același vis, nu reușim să-l facem să se împlinească, să devină realitate?

  Apreciat de 3 persoane

  1. Mai mult ca sigur că graniţa dintre realitate şi vis dispare de foarte multe ori. Şi nici nu ne dăm seama de asta, ocupaţi fiind cu altele. Cu acele „frânturi de realitate” despre care vorbiţi, cele cu care rezonăm. Mie mi-a plăcut foarte mult ideea de „domolire a realităţii” – o sintagmă care ascunde în ea întreaga luptă pe care, fiecare în parte, o duce în fiecare zi… Pe de altă parte, mi-e teamă să nu se ajungă cumva în faza în care oamenii – împovăraţi de atâtea probleme – să uite a visa cu ochii larg deschişi… Visele, cred eu, nici nu trebuie neapărat interpretate. Trebuie trăite şi atât.

   Apreciat de 1 persoană

   1. Cred că tocmai acestei granițe trebuie să-i acordăm atenție, căci trăirea reveriei ca si cum ar fi realitate ne poate aduce deservicii, căci putem ajunge să confundăm visul cu realitatea.

    Cred că mai degrabă începe a ne fi teamă să mai visăm, pentru că prea multe dintre visele noastre rămân la faza de vis, neexistând posibilitatea valorificării lor în real.

    Visul, această pârghie utilă sau demolatoare.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Evident, nu poţi trăi refugiindu-te în vis. Visul oferă şi satisfacţii celui prins în vârtejul oniric, însă („pârghie utilă sau demolatoare”, da!) poate fi şi extrem de periculos, mai ales pe termen lung. Iar de la „deservicii” se poate ajunge chiar la dezastre – faza critică în care un personaj sau altul nu mai pot reveni în realitatea înconjurătoare. Poate că visul este o formă de apărare împotriva imixtiunilor realităţii care nu ne este întotdeauna pe plac. Când devine atotputernic îşi poate arăta şi colţii, ca să zic aşa. În plan strict literar, însă, visul este o binefacere.

     Apreciat de 1 persoană

     1. Corect, în plan literar visul este nu numai binefacere, ci chiar necesitate, aș spune eu.

      În „faza critică”, visul ne duce la depresii și boală. Acea neseparare între vis și realitate, ea însăși poate fi denumită boală, cred eu, pentru că se ajunge la o incapacitate a creierului de a mai face față „convențiilor” pe care le aplicăm până și atunci când vizionăm un film. Cred că poartă și un nume această boală, care îmi scapă acum.

      Dar, să revenim în realitatea cotidiană.
      Să aveți o zi, o săptămână cât mai frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s