(Ne)Starea de Sâmbătă – „Înjurături”


Un vecin se vaită din cauza facturilor „grosolane”. Altul înjură guvernul – de aici sau cel mondial, nu am înţeles prea bine, rămân înjurăturile, universal valabile  –, iar câţiva sunt de părere că e mult mai bine fără repartitoare. „Plătim omeneşte”  la „întreţinere, nu ca anul trecut”. Discuţii simple ale unor oameni simpli care sunt luaţi pe nepregătite de tot ceea ce se întâmplă în jurul lor. A ţine pasul cu vremurile devine o corvoadă pentru mulţi, reintegrarea într-o societate care promovează haosul la toate nivelurile este imposibilă. „Nu e bine” – iată laitmotivul fiecărei zile. Nu există soluţii, nu există perspective. Nu facem front comun împotriva celor care au pâinea şi cuţitul. „Şi dacă ieşim în stradă se întâmplă ceva? Se schimbă ceva?” Dezolare. Lehamite. Mâini fluturate a „totul e în zadar”. Vin alte alegeri, apar din nou politrucii cu zâmbete mieroase. „Nu mă duc la vot”. Aud asta din ce în ce mai des. Până şi cei care erau prezenţi de fiecare dată în faţa urnei de vot au ajuns în faza în care îşi reconsideră atitudinea. „Timpul trece prea repede, se duce şi februarie pe apa sâmbetei. Mai rău e că ne ducem şi noi…”. Vecinul pleacă, şontâc-şontâc, ducând în plasă o sticlă de ulei „d-ăla mai ieftin” şi două-trei kilograme de cartofi. Chem liftul şi-mi vine să înjur.

♣ Cristian Lisandru

2 gânduri despre &8222;(Ne)Starea de Sâmbătă – „Înjurături”&8221;

  1. Nu-i corvoadă să ții pasul cu evoluția societății, cu mersul lumii, ci să aderi la furtul legalizat, să accepți neluarea în seamă a omului. Se dau legi pentru protejarea sănătății, dar se închid spitale și se alungă medicii, să plece și să profeseze în alte state, deși noi am cheltuit cu pregătirea lor profesională și avem mare nevoie de ei. Ascult stupefiat răspunsurile date de câte un ministru sau de către câte un medic, răspunsuri ce sunt departe de a fi pertinente și justificate. Se ține cont de regimul fumătorilor, dar în spitale se moare din lipsă de medicamente sau din lipsa cadrelor bine pregătite.
    Închid paginile de știri și-mi vine să înjur.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Aşa este, şi eu cred că de foarte multe ori sunt pierdute din vedere lucrurile importante, iar atenţia este canalizată către cu totul altceva. Deviem de la traiectorie, aruncăm praf în ochi, murmurăm ode superficialităţii şi ne iluzionăm că facem legi care vor dăinui peste timp. Se schimbă guvernele, sunt schimbate legile, e o schimbare permanentă care nu duce la nimic bun. Schimbăm de dragul de a schimba, fără a reconsidera priorităţile. Astfel dăm senzaţia că este tot timpul ceva de făcut, însă nimic nu-i bătut în cuie… În ceea ce priveşte educaţia şi sănătatea nu am ajuns nici până la genunchiul broaştei. Înjurăturile sunt o supapă pentru un anumit moment, din păcate, noi rămânem cu ele, ei trag targa pe uscat… Un cerc vicios. Absurd. Dăunător.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s