(Ne)Starea de Duminică – „Încercări de gânduri”


Uneori e nevoie de o pauză. Alteori credem că ar fi mai bine dacă pauzele ar dispărea cu totul, iar ziua s-ar desfăşura pe parcursul a patruzeci şi opt de ore. Din când în când ne oprim la o margine de gând, tragem aer în piept şi creionăm un bilanţ – noi suntem cei care ştiu cel mai bine cum a fost totul, cum am fost noi în relaţia cu acel „tot”, ce dă pe „plus” sau pe „minus” după o oarecare perioadă de timp, mai lungă sau mai scurtă. Da, statisticile – de multe ori, de prea multe ori – nu reuşesc să ofere o imagine completă a tuturor trăirilor, încercărilor, încercărilor de gânduri, gândurilor, emoţiilor descătuşate, bucuriilor intense sau dezamăgirilor inerente trăite de cineva. Statisticile nu sunt numai aride, au perversitatea lor incontestabilă, iar asta fiindcă nu iau niciodată în calcul factorul suflet. Finalmente, acesta este cel mai important, de fiecare dată, din toate punctele de vedere. Privitorul, subiectiv fiind, poate extrage diverse concluzii, bineînţeles, greşite sau nu, binevenite sau nu, rostite sau nu, scrise sau nescrise. Însă adevărul este că doar cel implicat până în suflet ştie cel mai bine – într-o situaţie sau alta – care va fi drumul pe care va porni după ce va mai trage încă o dată aer în piept şi se va ridica dintr-o margine de gând pentru a merge mai departe.

♣ Cristian Lisandru

12 gânduri despre &8222;(Ne)Starea de Duminică – „Încercări de gânduri”&8221;

 1. Buna seara prieteni Petru si Cristian ! 🙂
  Aveti dreptate amandoi ! 🙂
  Din pacate, romanii sunt inca captivi zicalei comuniste :
  ” TEORIA ca teoria dar PRACTICA ne omoara ” !!! 🙂 😦 🙂
  S-aveti o seara cat mai frumoasa ! 🙂
  Aliosa.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Suntem plini de orgolii. Munți întregi de orgolii stau asupra noastră. Spunem că avem conștiință, dar uităm să-i punem în calcul, acestei conștiințe, doza de orgoliu care ne subjugă.
  Uităm, sau poate ca nici nu știm, că orgoliul este unul dintre cele mai mari „păcate”. Dar nu renunțăm la el, căci avem de păstrat o „imagine”. Uităm însă că nu imaginea contează, ci acel care se află în spatele acestei imagini. Ar trebui să putem înlătura întreaga doză de orgolii, dar nu numai atât, ci întregul EGO, care este un stăpân feroce. Știu că nu putem asta, dar măcar putem încerca să aducem la un numitor comun EGO și sufletul, astfel încât nici unul dintre ele să nu dețină controlul complet. Abia atunci lucrurile ar sta bine.
  Statistic vorbind, orgoliul și „imaginea” sunt cel mai bine așezate în pagină. Tot statistic, sufletul ar cam ocupa ultimul loc, pentru ca este considerat „rușinos” să ai îngăduință și să fii capabil de iertare. Ba chiar se crede că-i rușinos să-ți ceri iertare, chiar dacă ai certitudinea greșelii tale.

  Tragi aer în piept și-ți reconsideri gândul. Îndepărtezi doza de orgoliu și vrei să pornești mai departe. Dar vai! Constați că, în fapt, o parte din sufletul tău este cel care a plecat și lasă un gol în urma sa. Oare cu ce se va putea acoperi acel gol?

  Este doar o situație ipotetică, în care cel care trage aer în piept nici măcar nu are orgolii prea mari și de aceea îi pleacă o parte din suflet.

  Apreciat de 2 persoane

  1. La capitolul „orgolii” ne asediază toate interpretările posibile şi imposibile, imaginabile sau nu. În ziua de azi, cel puţin, după Zeul Ban vine imediat Zeul Orgoliu. Mofturos, plin de sine, teribilist şi dornic de ofrande cotidiene. Sufletul se luptă şi cu Zeul Ban, însă duce o luptă şi mai grea cu Zeul Orgoliu. În arena asta invizibilă cad multe suflete, însă unele se ridică şi merg mai departe. Nu ştiu dacă este comparaţia cea mai reuşită dintre toate câte ar fi putut să fie, Mugur, însă exprimă destul de bine ceea ce cred eu că se petrece în realitatea imediat înconjurătoare.
   „Iertarea-i scrisă-n legile omeneşti”, ca să parafrazez, însă tot Zeul Orgoliu îi păzeşte cu străşnicie uşa. Ceva „iarba fiarelor” ar fi bună, mai ales pentru cei care preferă să strângă din dinţi în loc să ceară iertarea acolo unde ştiu chiar ei că au „ieşit în decor”. Dar ajungem într-un alt impas, totul este interpretabil, fiecare parte consideră că n-a greşit, o analiză pertinentă şi obiectivă este foarte greu de făcut.
   Aşa că munţii noştri nu poartă/purtau numai aur, ci şi… orgolii. De unde şi munţii de orgolii despre care scriai la început.
   Totuşi, o rană sufletească doare mai mult decât orice altceva. Şi se vindecă greu, foarte greu sau deloc.

   Apreciat de 1 persoană

   1. Interpretăm. Nu numai la capitolul orgolii. Interpretăm în mii de chipuri fiecare cuvânt. Ni s-au dat cuvintele spre a ne ascunde mai bine gândurile, se spune pe undeva. Iată, vin și eu cu o interpretare: nu Zeul Ban este pe primul loc, ci tot Zeul Orgoliu, căci banul nu este decât orgoliul în chipul său materialist. In rest, și eu cred că ai făcut cea mai realistă comparație
    Marii duhovnici ne arată că iertarea este una dintre cele mai de seamă porunci și binecuvântări, iar iretarea de sine este cel mai greu de obținut. Asta înseamnă ca trebuie trudă pentru a ajunge acolo, iar unii dintre noi nu vor să trudească.
    Ca să ajungem la liman, trebuie să gândim, operațiune „costisitoare” uneori.

    Rănile sufletului, chiar dacă nu se vindecă, își domolesc arsura. Uneori. Și numai sub aripa Zeului Timp.

    Apreciat de 3 persoane

    1. Iată trei zei puternici, Mugur, l-ai adăugat şi pe Zeul Timp, eu îl pierdusem din vedere, poate tocmai de aceea mă joacă numai cum vrea el. De multă vreme. E un dans nebun, uneori ne şi călcăm pe bombeuri, dar trofeul de cel mai bun dansator îl ia tot el.
     Mie de „arsura” aceea îmi este cel mai frică, mai ales că de-a lungul timpului suferim destule „arsuri” şi lasă urme. Însă „vâslim” către liman şi – îţi dau dreptate – „trebuie să gândim, operațiune „costisitoare” uneori”. Numai bine în toate!

     Apreciat de 2 persoane

  2. Chiar daca suntem la mijlocul zilei,
   sa fiu in ton cu clipul
   eu te salut tot cu …………

   Asa este, ” mai avem de lucrat la capitolul practica ” !!! 🙂 😦 🙂
   Daca nu-i cu suparere,
   am si eu o intrebare :
   – De ce nu comentezi si la mine fratioare ? 😦
   O saptamana cu cald si soare ! 🙂
   Aliosa.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s