(Ne)Starea de Marţi – „Întrebări”

maini-flickr-doug88888Atentatele din Belgia ne obligă să strângem din dinţi şi să reluăm aceleaşi întrebări de bun simţ:

– Către ce se îndreaptă democraţia (în general) şi democraţia europeană (în special)?
– Lupta permanentă pentru respectarea drepturilor omului poate intra în conflict direct cu lupta pentru păstrarea stabilităţii şi a securităţii statale/ individuale. Cum poate fi rezolvată o astfel de dilemă, în aşa fel încât să fie împăcate capra şi varza?
– Sunt evidente chiar şi pentru ţaţa Floarea din marginea uliţei interesele perverse (politice, economice, geostrategice) aflate în spatele deschiderii unor fronturi în zone de pe glob unde, de fapt şi de drept, nu oamenii (şi viaţa lor) contează, ci tot ceea ce se ascunde sub pământul pe care subzistă. Pretextul că sunt eliminaţi dictatori de la putere (preşedinţi susţinuţi ieri chiar de puteri occidentale se transformă, la un moment dat, în duşmani care trebuie reduşi la tăcere, cu orice preţ; asta în vreme ce alţii sunt menţinuţi la putere, iar ONU se face că plouă) poate fi o uşă deschisă către haos pe termen mediu şi lung, ceea ce s-a şi demonstrat. Ne întoarcem la cine nu e cu noi e împotriva noastră sau nici nu am părăsit vreodată această sintagmă malefică?
– Ţările occidentale dau senzaţia, de fiecare dată, că se află cu un pas în urma teroriştilor. Cum poate fi explicată această anomalie, ţinând cont de bugetele serviciilor de informaţii şi de tehnica din dotare? Da, se va ajunge în faza în care se va intercepta tot şi se va controla tot. Însă, dacă atentatele teroriste vor continua, care va fi noua abordare? Vom fi cu toţii încolonaţi, numerotaţi, ţinuţi în spaţii special amenajate pentru a fi protejaţi de atentatori? Vor apărea din ce în ce mai multe „servicii”? Ne vom ascunde unii de alţii, nu vom mai avea încredere în nimeni, vom raporta fiecare mişcare a vecinului de palier?
– A arăta cu degetul (numai) către migranţi denotă superficialitate, ca să nu spun mai mult, atâta vreme cât tot marile puteri ale lumii au permis/acceptat/manipulat o situaţie dezastruoasă care a dus la apariţia respectivilor migranţi. Cine scoate castanele din foc cu mână de migrant?
– Cui foloseşte această criză a migranţilor pe care UE nu reuşeşte să o gestioneze? Este clar că s-au strecurat şi se strecoară destui „spălaţi pe creier”, însă omitem cauza problemei şi insistăm numai asupra rezultatului de moment.

♣ Cristian Lisandru

11 gânduri despre &8222;(Ne)Starea de Marţi – „Întrebări”&8221;

 1. Eu nu prea înțeleg cum se duce lupta asta pentru respectarea drepturilor omului, care cred ca e ceva asemănător cu atentatul de las Sarajevo. Pe de alta parte, implementarea drepturilor omului împotriva voinței omului nu prea are sensul care ni se arata ca exista, totuși. Deasemeni, nu vad nici o legătură dintre democrația din Europa și imigrație, în sensul ca democrația nu poate susține (la nivel ideologic) imigrația, poate doar omenia creștină sa facă asta. Însa democrația e ceva laic, nu are nici o legătură cu vreo religie (în afara de faptul ca a început sa devina un fel de religie sau, mai corect spus, a început sa acționeze asa cum acționa religia în trecut). Argumentele astea, aduse de către mai-marii lumii, nu au susținere logica, totul pare a fi doar o campanie de manipulare, iar cuvintele folosite de către ei (democrație, drepturile omului etc.) sunt doar slogane.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Întotdeauna au „prins” la o parte a publicului vorbele mari, sloganele şi declarațiile impetuoase fără acoperire în fapte. Părțile aflate în conflict, ca o tristă ironie, se acuză unele pe altele de manipulare. Şi, de fiecare dată când se iveşte ocazia, îşi trag preşul de sub picioare – mor oameni nevinovați, sunt distruse destine, indiferent de zonă, de religie, de momentul temporal. Democrația suferă tocmai pentru că în numele democrației se iau din ce în ce mai multe măsuri nedemocratice. Eu văd totul ca pe un cerc vicios din care nu se va ieşi curând.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Ciocnirea lumilor a început de mult și a pornit tot din Europa. Democrația impusă unor popoare nepregătite pentru asta, precum și instruirea lor în tehnici ce-i depășeau, se întoarce cu duritate asupra civilizației noastre. Nu vreau să fiu fatalist, dar mă tem că nu ne putem apăra eficient împotriva unor oameni care nu pun mare preț pe viață.
  S-auzim, totuși, de bine!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Prea multe întrebări. Iar uneori am impresia că răspunsul este unul singur. Egocentrism?
  Alteori parcă aș mai afla unul, deși nu îndrăznesc să mă gândesc serios la el. Decimare lentă?
  Și mă întreb: oare lumea aceasta „nebună” chiar știe către ce se îndreaptă?

  Apreciat de 1 persoană

  1. Şi sunt sigur că ar mai putea apărea şi altele. Şi altele, din ce în ce mai multe. Pe măsură ce trece timpul, iar problema/problemele nu se rezolvă, fireşte că semnele de întrebare se înmulţesc precum ciupercile după ploaie. Decimare lentă? Poate fi o teribilă ipoteză… Şi eu mă întreb (altă întrebare) către ce ne ducem, însă e o ceaţă care nu se lasă… dusă. Ne-o tragem singuri pe ochi, ne-o trag alţii. 🙂

   Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s