Cutia de chibrituri (2)

PicsArt_03-15-11.18.56Miroase a lapte fiert, iar pe masă se află – cum de am observat-o abia acum? – o cană care abureşte. Este mare, albă, are buline albe şi roşii, ciobită la margine. Toarta este strâmbă – fantastic, domnule, n-aş permite să fie vândute astfel de obiecte. Par contorsionate, chinuite de o mână nevăzută, torturate în timpul unei întregi existenţe.

Ce faci, băiatul mamii, ţi-e bine? Vocea – mamă, tu? – vine din partea dreaptă, dar lui îi este teamă să se uite. Îşi aduce aminte de ziua în care a dus-o pe ultimul drum, cu taică-su alături, mototolind în mâinile aspre pălăria veche. Ploua înciudat, apăsat, ca o înjurătură rostită printre dinţi, o ploaie agasantă din care trăsese concluzia că Dumnezeu făcea în aşa fel încât apele Styxului să se reverse chiar în acea zi. Iar lumea întreagă va deveni un Styx şi luntraşii vor fi la mare preţ, gândise atunci, în urma dricului. Cimitirul părea că se îndepărtează de ei, încercând să se caţere pe dealuri şi numai maică-sa, cu mâinile pe piept, zâmbea, împăcată cu ea însăşi. Ce faci, băiatul mamii, ţi-e bine? Ai mai slăbit. Ia o gură de lapte, e proaspăt… 

Da, mamele au felul lor de a spune câte ceva. Cald. Vocea lor miroase a lapte fiert, iar drumurile care-i atrag pe băieţii lor le înspăimântă de fiecare dată. Mamele ar desfiinţa toate drumurile lumii doar pentru a le fi copiii aproape. Oraşul. Mirajul. Confortul. Şi dorul. De dor nu vorbeşte nimeni, ca şi cum dorul ar fi devenit un subiect care sperie pe toată lumea. Hai să interzicem prin lege discuţiile despre dor, strigase într-o seară, poate la Capşa, poate la Terasa Doamnei, poate la… Şi toţi râseseră. Abia pe urmă, ca un punct final, gemuse telefonul.

Alo? Da. Eu sunt. Da…

A murit taică-tu.

Şi tu, tată? De ce? Doar pentru a-mi da seama că m-am condamnat la singurătate încă înainte de a vă băga în pământ?

Dintr-o dată, viaţa nu mai avusese niciun gust.

♣ Cristian Lisandru

19 gânduri despre &8222;Cutia de chibrituri (2)&8221;

   1. Pentru mine dorul de parinti este cumplit…am crezut si voi crede intotdeauna ca nu am facut tot ce se putea face sa-i salvez. Mama a murit destul de tanara, la 62 de ani…nu voia sa mearga la doctori, la fel si tata. Este foarte greu sa lupti cu parintii in astfel de situatii. Iar acum dorul ma macina…clipa de clipa…ii visez foarte rar, desi ma gandesc atat de mult la ei. Da, dorul doare…Dumnezeu sa-i aiba in paza pe dragii nostri dragi care ne vegheaza de acolo de sus…

    Apreciat de 1 persoană

 1. Au fost pe lume cu un rost, au plecat …
  Și acum îl văd pe tatăl meu venind trist din grădină. M-a luat în brațe și i-am simțit durerea ascunsă_”Mioara, de ce a murit Maia ?”
  După o vreme a plecat și el…
  Îi caut deseori in liniștea nopții, dor de ei…

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s