– Îmi vine să mă duc pe păduri, cum se spunea, să haiducesc, să stau ascuns şi să apar în calea bogătanilor. Cu amărăştenii n-aş avea nimic, numa’ cu îmbuibaţii, cu miliardarii ăştia de carton, să le pun puşca în piept şi să îi văd cum tremură! Aşa-mi vine…
– Când s-o-mpărţit norocu’ fost-ai tu dus la lucru. Ca-n melodie. Nu te mai văita, nu e chiar aşa de rău, poate că vrei un haiduc de modă nouă, da’ nu se poate, există reguli, nu face fiecare ce vrea în societatea modernă şi ţintuită în articole de lege.
– Ce-ai tu cu mine dacă mi-e dor de Iancu Haiducul?
– Prietene, dacă ţi-e dor de Iancu te sfătuiesc să cumperi dvd-ul. Da’să vezi mai întâi Iancu Jianu Zapciul, aşa devine metamorfoza personajului mult mai interesantă, ai o cu totul altă perspectivă…
– Nu mă scoţi din ale mele, esenţa e alta, monşer. Iar adevărul e tot în vin. Şi poţi să-mi umpli paharul, nu mă supăr. Haiducii erau un fel de artişti ai codrului, eu aşa îi văd. Bine, nu te încrunta, s-au scris şi multe prostii, recunosc. S-au cusut floricele la scenarii, au strălucit paiete, ni s-a arătat o variantă care nu corespundea – uneori – cu realitatea de atunci, da’ ce rămâne? Rămâne filonul. Haiducul avea coloană vertebrală, orice s-ar spune. Şi era frate cu codrul…
– Tot românul era frate cu codrul, că alţi fraţi nu avea. Numa’ Dunărea şi Carpaţii. Şi Marea Neagră într-o rână, pe-acolo ne-am şi creştinat…
– Generalizezi. Sau vrei neapărat să mă contrazici. Eu vorbeam despre haiduci, puneam punctul pe haiduc, dacă îmi dai voie să forţez nota. Ştiu că românul s-a născut poet, presărăm versuri pe hârtie cu o patimă nebună, suntem metaforici nativ. Când ne naştem strigăm poezie – aşa îmi vine mie să cred –, nu mama, da’ ia să scoatem flintele şi să mai lăsăm poezia, măcar din când în când. Uite cum ne strânge viaţa de gât cu amândouă mâinile. Stai să mai iau o gură, că mă lasă respiraţia…
– Auzi cum susură natura, a venit primăvara. Creşte iarba. Şi cerul e altfel…
– Cerul e cer, s-a mai înseninat. Şi primăvara asta, ca şi celelalte, vine cu griji suplimentare, nu numai cu iarbă proaspătă. De-aia mi-e dor de Iancu şi de haiducie… Da’ de unde iau o flintă?
♣ Cristian Lisandru
Flinta noastră e cuvântul,
Că e scris ori de-i rostit,
Doar că bate precum vântul
Prea molcom, prea potolit.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E drept că unii ar dori să scoată şi cuvintele din viaţa de zi cu zi, însă – din fericire – aşa ceva nu este posibil. Să ne folosim de „flintă”, în consecinţă, de fiecvare dată când avem ocazia. E singura noastră armă.
ApreciazăApreciază
Spui tu : ” Auzi cum susură natura, a venit primăvara. Creşte iarba. Şi cerul e altfel…
– Cerul e cer, s-a mai înseninat.”
Bogătanii…n-aud ți nu văd ASTEA…săracii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vai de ei… 👍☺
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ăla cântec îmi place și mie, ăla cu norocu’, nu prea le am io cu astea. Dară flinta, chiar dacă nu-s barbat, mamaaaaaa ce mi-ar place ! Că și cu poezia, dreptu-i, numa de pasiuni arde țara asta, nu de foame și de „unii plini de plăcere, petrec a lor viață”, dacă-i poezie așa să sune.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Acum, fără a fi răutăcioşi doar aşa, de amorul artei – făcând şi eu parte din tagma celor care scriu, mai bine ori mai puțin bine -, uneori nu mai vedem poezia din cauza poeților. Dar e bine că ne punem gândurile pe hârtie, în ultimă instanță, fiecare e liber să scrie aşa cum crede de cuviință. Cu flintele e mai greu – haiducia modernă e doar o iluzie. Iar norocul trage tot la „norocoşi” – din ceea ce vedem în jur. Ca şi banul la ban. ☺
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Sigur, fiecare scrie ce dorește, ce simte, ce îl reprezintă. Cat despre noroc, se pare că are o destinație precisă. Oricum, nu mi-a doresc decât dacă are acordul conștiinței mele. Am fost educata într-un anume fel.
Seara faină ! 😊
ApreciazăApreciază
La fel, gânduri bune! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Parca mi-ar placea si mie putina haiducie… Din pacate, va trebui sa ne infratim cu altcineva, codrul nu prea mai exista. Da, o flinta ar fi buna! 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, având în vedere defrişările din trecutul apropiat, mai mult ca sigur că flintele ar putea fi folosite pe după blocuri. Sau vile. Conace. Castelele mogulilor. ☺
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Hanger și flintă ți-au fost gândul și cuvântul. Numa’ că greu ajung ele acolo unde trebuie.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mulţumesc, Mugur. Gândurile, cuvintele… Le trimitem dincolo de noi cu speranţa că – undeva, cândva 🙂 – vor atinge vreo coardă sensibilă. Acolo „unde trebuie”…
ApreciazăApreciază