(Ne)Starea de Miercuri – „Fugă”

Evenimentele ne depăşesc, lăsându-ne în urmă, iar noi alergăm după ele cu limba scoasă, încercând să ţinem pasul. E drept, mai mulţi mor în fugă decât în luptă[1], însă fiecare – pe termen mai lung sau mai scurt, cum poate şi atât cât poate până să se prăbuşească în braţele abandonului – rămâne un alergător de cursă lungă, rupându-şi pingelele, transpirând abundent şi iluzionându-se cu gândul (motivant, de altfel, până în momentul în care îţi vine să dai cu el de pământ) că va reuşi să treacă linia de sosire înainte de a mai contabiliza alte julituri în genunchi. Totuşi, iluzia şi visul sunt la temelia sufletului nostru[2], chiar dacă ne dor oasele, suntem prăfuiţi de griji fără număr, febra musculară îşi pretinde tributul, bem apă cu înghiţituri mari şi depăşim, la rândul nostru, alţi alergători frenetici. O goană nebună de pe azi pe mâine, din ieri către azi şi dintotdeauna către o mult dorită victorie care are, de prea multe ori, gustul amar al înfrângerii. Ne plouă, ne ninge, trecem prin răscruci cu viteză din ce în ce mai mare. Pregătite pentru a lua, încă o dată, caimacul, evenimentele de zi cu zi ne fac semne obscene, iar noi mai stoarcem un breaking news pentru a ne răcori frunţile înfierbântate.

♣ Cristian Lisandru

[1] Vezi definiţia dată de Selma Lagerlof.

[2] Vezi definiţia dată de Mihail Sadoveanu.

27 de gânduri despre &8222;(Ne)Starea de Miercuri – „Fugă”&8221;

 1. Nu cred în luptă, deci mici în victorii sau înfrângeri. Acestea aparțin EGO-ului.
  Cred în CONȘTIENTIZARE, în ÎNȚELEGERE.
  Că mori alergând să scapi de luptă, sau să ajungi la luptă, că mori în luptă, reprezintă aceiași maaaare …brânză.
  Nu cred că sufletul poate fi amestecat în tărășenia asta, oricâte iluzii și vise ne-am face…Visele, iluzile aparțin condiționărilor, trecutului mort, sau viitorului inexistent.

  Apreciază

  1. Conştientizare şi Înţelegere devin, la rândul lor, cuvinte mari în scenariul acesta. Teoria ca teoria, practica demonstrează, de multe ori, cu totul altceva. Nici eu nu cred în puterea de a conştientiza totul şi de a înţelege totul – oricât am încerca.
   Dar cred că există suflet (subiectiv fiind, e drept), chiar şi atunci când credem (nefiind chiar siguri) că nu este prezent într-o astfel de luptă.
   Plus că, indiferent de ce s-ar putea spune, îmi plac visele. Şi iluziile. Nu mă mai satur de ele – poate datorită faptului că, scriind, las imaginaţia să-şi facă de cap. 🙂
   Moartea o fi ea tot o moarte, însă una e să mori ca un laş (fără a conştientiza asta sau conştientizând) şi cu totul altceva să mori pentru o idee, pentru o ţară etc. Înţelegând că nu schimbi, poate, nimic, dar fără să dai înapoi în faţa sacrificiului personal.

   Mulţumesc pentru comment. 🙂

   Apreciat de 2 persoane

   1. Conșrientizarea …înțelegerea nu sunt doat cuvinte, reprezintă cheia intrări în viața reală, în REALITATE. Visele, iluzile, speranțele, oricât de seducătoare ar fi ele, reprezintă EVADĂRI din PREZENT și ca atare nu fac decât să adâncească confuzia. Păi, a înțelege TOTUL, reprezintă TOTUL. Unitatea din care facem parte, este acest tot. Cum să te integrezi conștient în Unitate, dacă refuzi să crezi că aceasta poate fi înțeleasă? Este drept că această conștientizare nu aparține gândirii, minții celei de toate zilele. Fără ochi de ”văzut” și fără urechi de ” auzit”, adică fără acele organe spirituale ale percepției directe, acestă conștientizare este imposibilă. Despre dezvoltarea acestor capacități aflate la îndesufletul nostru vorbesc în articolele mele.
    Cum ”merită” să mori? Tu zici că pentru o idee…Adică cei care mor pentru patrie nu sunt lași? Merită vreo ”idee”, oricare ar fi ea, moartea? Iisus nu a fost răstignit pentru că ținea la vreo idee. El a fost omorât pentru că era LIBER de orice idee, de orice constrângere, de orice manipulare. Asemenea oameni sunt cu adevărat periculoși pentru ORICE sistem. Cănd ești LIBER, ești independent, nu ești manipulabil sau exploatabil. Orice sistem, fie el politic, social, economic sau religios se ferește, face tot posibilul să împiedice asemenea oameni să se înmulțească. LIBERTATEA a fost și este inadmisibilă în lumea noastră egotică.
    Despre ce schimbare vorbești? Nimeni nu poate schimba pe nimeni, iar dacă o face, atunci devine exploatatorul acestuia. Fiecare nu se poate TRANSFORMA decât pe el însuși. Orice imitare al unui model, sistem, tehnică, este moartă, inadecvată. Suntem UNICI, avem o DIRECȚIE comună, daaar… o CALE unică.

    Apreciat de 1 persoană

    1. În consecință voi milita pentru a fi LIBER.
     Şi voi respecta alte opinii, chiar dacă nu sunt (pe de-a-ntregul) de acord cu ele. Poate că de aici pleacă totul, să nu mi se impună cum să gândesc – şi în ce să cred -, să nu impun eu altora. Şi da, unele idei – indiferent cum sună asta – merită sacrificiul.
     Pe de altă parte, cu tot respectul, polemizam sau discutăm, dar nu mă pune pe coji de nucă (ai tu un dar de a lansa întrebări ca în sala de curs ☺, poate furat de valul discuției), acceptă-mi părerea, oricum ar fi ea. O discuție constructivă nu înseamnă neapărat că o parte trebuie să fie convinsă (prin diferite metode) că ideile celeilalte părți sunt idealul.
     Pari a deține adevăruri absolute – ok. Dar eu nu trebuie să bag capul între umeri şi să accept că nu înteleg nimic din viață pentru că tu, nu ştiu cum şi când, ai descifrat toate tainele.
     Toate cele bune!

     Apreciat de 2 persoane

     1. Nu te lăsa luat de valul ego-ului…Este adevărat, nu mă dau după cireș și spun lucrurilor pe nume, pun degetul pe răni care dor, iar părerile altora nu le respect necondiționat. În schimb sunt de acord cu ele. Nu este o contradicție, dar este firesc ca fiecare să aibe proprile păreri, dar tocmai de aceea le COMPLETEZ cu întrebări, cu variante, care aparent le contrazic pe cele ale preopinentului. NU VREAU ca nimeni să gândească ca mine, să accepte cele ce spun, fără a verifica DACĂ(?!) sunt reale, sau sunt nebunii…Va trebui însă argumentat, iar de aici apar problemele. Prin faptul că mulți știu, simt că nu au argumente sustenabile…preferă să se ”supere”, în termeni uzuali…să se dea loviți, să considere că le este atacată libertatea, pe care ei de fapt ȘTIU că n-o au.
      În loc să se angreneze într-o discuție argumentată, empatică, cei mai mulți se vor ascunde în spatele zidurilor ego-ului și vor contraataca(?!). Pe mine nu mă afectează această atitudine, decât compasional. Tu consideri că o discuție constructivă înseamnă ca fiecare dintre preopinenți să fie lăsat să bată câmpii…?! Asta să fie oare exercitarea dreptului la liberă opțiune?! Consider că ORICE poate fi discutat și întors pe toate fețele, până când își va dezvălui realitatea, sau irealitatea.
      Ești curios să afli de unde știu eu cele ce spun? Din VIAȚĂ, deoarece sunt VIU. Faptul că mulți trăiesc, nu înseamnă că sunt și VII…
      Tu accepți că nu știi, asta este bine, dar cu băgatul capului între umeri…este o PROBLEMĂ și de aici este nevoie să începi, chiar dacă te deranjează ”aerul” meu catedratic…atotștiutor. Cred-mă, nu vreau s-o fac pe prostu, pentru a-mi exercita ”modestia”, smerenia, sau libertatea…
      Consider că facem parte dintr-un tot indestructibil, cu toate eforturile izolaționiste ale oamenilor, că evoluția nu aparține părții, ea aparține ÎNTREGULUI, că tot ceea ce gândim, acționăm, manifestăm, nu este o chestiune personală, vine din totalitate și se întoarce în totalitate. În această clipă RESPONSABILITATEA este TOTALĂ.
      Așa că…nu te supăra FRATE. Dacă ai de zis CEVA…SPUNE, dacă nu…NU !

      Apreciat de 1 persoană

      1. Ştii melodia celor de la Sfinx – „An după an”… 🙂 Dincolo de valuri, de păreri contradictorii, de vise de zi sau de noapte, rămânem noi. Aşa că mai bine un cântec vesel să cântăm, cum se spune. Şi să mergem mai departe, prin viaţă, cu zâmbetul pe buze. 🙂 Mai lasă şi tu majusculele alea, m-ai omorât cu ele, zău aşa! 🙂

       Apreciat de 1 persoană

       1. Vezi tu…sau nu(?!). net-ul, discuțile în virtual au un imens impediment : privitul în ochi. Acea strălucire a ochilor, care nu se văd, sunt majusculele. Acel zâmbet discret, dar compasional…sunt majusculele. Fii calm, relaxat, permisiv și veselia de care vorbești, cărei îi spun BUCURIE, nu te va mai părăsi, nu vei mai vedea ”profesori”, cunoscători absoluți, oameni ”diferiți”. Toți suntem o apă și un pământ, dar pentru asta este nevoie de CONȘTIENTIZARE, nu de EGO.

        Apreciat de 1 persoană

  1. Ne dorim cu toții să ridicam brațele în semn de victorie la capătul unei astfel de curse. Asta e o certitudine. Totuşi, mulți chemați, puțini aleşi. ☺ Deşi însăşi ideea de victorie poate fi interpretată, de fiecare participant, în funcţie de criterii/valori/dorințe personale.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Sunt şi situaţii în care abandonul ar fi singura soluţie viabilă. Sigur, era de dorit să nu te afli în ele, dar sunt şi evenimente în care nu eşti singurul decident. Să te dai deoparte în astfel de cazuri denotă, poate, o doză de înţelepciune şi nu neapărat o renunţare.

  Apreciază

 3. O cursã cât o viață de om …
  Alergăm pe bucãți cu mici momente de răgaz, atunci când pansăm răni, ne hranim mintea si sufleltul, bem apa!
  Apoi … acceleram si nu ne orpim… decât sa furãm câte o gurã… de aer!

  Apreciat de 1 persoană

  1. E „Marea cursă” – ca să parafrazez titlul unei comedii celebre. Numai că, în ceea ce priveşte această nebună goană cotidiană, nu sunt întotdeauna numai zâmbete. Apar lacrimi, juliturile din genunchi, momente în care simți că nu mai poți. Strângem din dinți, alergăm în continuare, încercăm să dăm viață propriilor vise…

   Apreciat de 1 persoană

   1. „Din toate durerile omeneşti eu mi-am tăiat felia cea mai groasă.
    Pe urmă am perpelit-o la foc mic şi am muşcat din ea.
    Cu poftă..”

    Cristian Lisandru
    …am vazut postat pe Facebook de cineva. Mie imi place sa vorbesc cu oamenii fara sa ma intereseze cine sunt si ce fac, cred ca e un mod de a afla, in esenta, doar ceea ce conteaza legat de acea persoana. Nu stiu daca sunteti dumneavoastra, dar am fost placut surprinsa…am zambit…oamenii nu se cunosc, dar se întâlnesc cumva si se inteleg…intr-un fel( ma refer la persoana care a postat)…gata! va las in (ne)stare…pe toti! 😉

    Apreciat de 1 persoană

    1. Da, sunt versuri dintr-un poem mai vechi, chiar uitasem de ele… Acum mi le-am reamintit şi mulțumesc pentru asta. ☺ Şi eu cred că oamenii ajung să se întâlnească, la un moment dat, mai ales când – fără să ştie – au multe „trăiri” comune… Gânduri bune! ☺

     Apreciat de 1 persoană

  1. Eu nu as pune finish pentru ca a doua zi mai ramane intodeauna cate ceva de facut…poate ca, intre zile, stam cocotati pe garduri, gardurile presarate de-a lungul pistei ca sa mai atipim, sa ne mai curatam de colbul lumii amestecat cu sudoarea fruntii noastre si….sa cadem in nestare uneori.
   (Ne)Starea ….ar trebui sa te simti coplesit, neputicios, …nu mai sunt in stare de nimic, in schimb te pune intr-o situatie in care nu mai ai odihna- reflectezi.
   Sa aveti o zi buna alaturi de cei dragi!

   Apreciat de 2 persoane

   1. Gânduri bune, o zi cât mai frumoasă vă doresc şi eu! ☺ „Un sfârşit e un început” – cântau cei de la Celelalte Cuvinte. Iar de multe ori ceea ce percepem drept sfârşit nu este altceva decât continuarea luptei duse cu o zi înainte. Şi mai înainte de ea…

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s