(Ne)Starea de Vineri – „La ciupeală”

Nişte saltimbanci cu gâtlegău ridică mâinile şi se iluzionează că pun ţara pe direcţia cea bună – cap compas nimeni nu ştie unde! Ţara rămâne pe butuci (sau ajunge în gard), de fiecare dată, însă această dezolantă stare de fapt nu îi afectează emoţional pe teribiliştii „eroi” ai unui neam (binecuvântat/blestemat – totul ţine de interpretare, de cantitatea de alcool îngurgitată la bodega din colţul străzii, de un simplu moft al unui alt minut devenit uitare, de prognoza meteo sau în funcţie de criterii elucubrante pe care le descoperim la fiecare pârţ) pentru care însăşi ideea de erou capătă cu totul alte conotaţii în momentul de faţă. Ni se repetă că suntem prea mici pentru un război aşa de mare – dar sângele de amărăştean curge la fel ca al mai-marilor unei Europe ciufulite, diabetul face ravagii şi la ei, se fură şi pe-acolo la patru mâini, numai sumele diferă. Câteodată, paradoxal, îi batem şi la capitolul acesta, demonstrând că suntem teribilii inventatori ai unor reţete financiare care-i pun pe nemţi (spre exemplu) direct în cur.

eu-broken1Englezii – ceai englezesc de ora cinci, calm englezesc, umor englezesc, vot englezesc cu Sir şi John, numai că la urmă/urnă râde cine poate – au dat cu flit Uniunii Europene. Ei cu insula lor, noi cu Europa noastră unde am fost invitaţi ca să fim fericiţi şi să zâmbim tâmp în fotografiile de grup, ca să nu se spună că nu se doreşte interacţiunea, ca să nu fie cineva lăsat să tragă mâţa de coadă în afara comunităţii.

Acesta poate fi doar începutul unui sfârşit propovăduit de atâţia şi atâţia „guru” – astfel de personaje cad tot timpul în picioare, pe considerentul că „aţi văzut, am spus noi că n-o să meargă, le va muri la intrare, li se va pleoşti bancnota, vor mima orgasmul înfrăţirii europene etc.”.

E bine să fii (sau să faci pe) guru. Reconfortant. Nu trebuie decât să te poziţionezi contra vântului. Plus că nici vânturile nu mai sunt ce-au fost odată, aşa că poţi lua atitudine, poţi mima că iei atitudine, poţi visa că iei atitudine, poţi descrie cataclisme cu lux de amănunte, dezastre diverse, noi religii perfecte, noi cărţi sfinte ale unor noi religii perfecte, noi secte, noi asociaţii, noi orânduiri, noi zbenguieli cosmetizate corespunzător. Noi încuscriri, noi mişcări de mase, noi ruperi de oase. Pieptul bombat, câteva hârtii în faţă (cifre, tabele, grafice, oricum nu înţelege nimeni nimic), privire fixă şi oratoria la purtător. Restul face mass-media.

Noi n-am ieşit (încă) din UE. Şi, oricum, nu vom ieşi decât ultimii, după ce se va surpa şandramaua şi vom avea, poate, şansa de a stinge lumina. Dacă nu ne-o iau bulgarii înainte, lăsându-ne pe întuneric şi strigându-ne să căutăm tot luminiţa de la capătul tunelului. Da, parcă aş fi un guru din ăla cu gura spurcată, asta e boală care se ia. Dar am ieşit şi noi de undeva – din grupele Euro 2016. Cu fruntea jos, fiindcă starea de lehamite fotbalistică e musai să fie întreţinută cu prestaţii lamentabile. Cu sau fără tata Puiu, cu sau fără Torje, Alibec, Andone, Sânmărtean, Tătăruşanu – dar cine ştie (şi ar avea vreun sens?) numele tuturor jucătorilor acestei naţionale? –, ne-am dus şi ne-am fi dus la ciupeală. La ce-o pica. La cum o vrea Dumnezeu. La poate smulgem un punct. La ne-am dorit victoria, le mulţumesc jucătorilor pentru efortul depus. Aiureli.

♣ Cristian Lisandru

29 de gânduri despre &8222;(Ne)Starea de Vineri – „La ciupeală”&8221;

 1. Și eu am prevazut scăderea occidentului, dar nu din cauza asta, ci din cauza de lipsa de spiritualitate. Și s-a mai întâmplat ceva cu noi, romanii: ne-am dus cu sacul la pomul mult prea lăudat. Evident, am fost dezamăgiți sa observam ca și ei sunt oameni ca și noi, adică doar niște oameni. 🙂 Și am mai crezut ca totul e gratis, am observat nota de plata mult prea târziu.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Ce-i aia U.E. ?! Oamenii sunt dezbinați între ei, în casele lor, cu vecinii, cu colegii de muncă, cu șefii, cu legile, cu guvernanții, cu D-zeii lor, despre ce uniune vorbim? A intereselor?! Asta …DA ! Iar interesele sunt după cgeful celor ce sunt la butoane, că cei mulți și manipulabili politic, economic și religios…nu contează.

  Apreciat de 2 persoane

 3. Ne-am obisnuit atat de multa vreme cu propozitia „Las’ ca merge si asa ” incat nu mai suntem in stare sa avem ambitie, incapatanare – in sensul bun – dorinta de a vrea sa faci ceva pe pamantul asta, nu doar sa treaca zilele din viata ta .

  Apreciat de 1 persoană

 4. „Prințesa” cea privilegiată a considerat că e mai presus de Uniune și a plecat cu înfumurare. Probabil că se vor găsi și alte țări care să vrea întoarcerea în timp, sperând la libertate și prosperitate. Personal, cred că unitatea e cel mai mare beneficiu într-o Europă tot mai amenințată de crize economice, teroriști și corupție.

  Apreciat de 2 persoane

  1. O Europă unită – dar nu numai declarativ – ar fi puternică. Încă nu sunt aşezate apele europene, interese diverse primează, aş îndrăzni să spun ca nici americanii nu sunt străini de unele „întâmplări”. Iar Marea Britanie şi SUA… Mă rog, tot felul de scenarii… Vom vedea ce va urma, fiindcă ne interesează direct. Numai bine, Petru! ☺

   Apreciat de 2 persoane

 5. Mi-a placut articolul ,insa parerea mea este ca nu avem curaj sa facem ceva ptr. tara sa fie bine ca nu avem cu cine ,lumea de langa noi e,,curva” in fata vorbeste si iti da dreptate ,insa cand e vorba sa punem umarul la treaba se dau deoparte spunand ca are nush ce treburi si ramai singur ,nu sunt curajosi ,dar vorbesc multi de nemultumiri .O seara minunata !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Oamenii nu mai fac front comun (sictir, indiferență, teamă?), ieşirile în stradă sunt, de cele mai multe ori, manipulate, supuse unor interese care nu au nimic de a face cu interesul național, nu se schimbă nimic în bine, se rotesc aceiaşi oameni incapabili la putere, guverne vin şi pleacă, dezamăgirile ramân. Totuşi, e bine să insistăm măcar în a spune ce ne doare, când ne doare – măcar traim iluzia că mai suntem şi ne curge sânge prin vene, nu numai lehamite. Gânduri bune! ☺

   Apreciat de 1 persoană

  1. Subzistăm într-o conjunctură ingrată – pe de o parte ne facem singuri rău (din diferite motive – nestiință, superficialitate, delăsare, resemnare, proastă administrare), pe de altă parte avem doar un statut de simpli spectatori în ceea ce priveste „mersul” european. Dar, dacă nu ne punem ograda în ordine, cine să ne ia în serios? Asta neînsemnând că la vârful UE este totul pefect. Se demonstrează o dată în plus că nu este.

   Apreciat de 2 persoane

   1. Sunt de acord cu dv ! Ma bucur sa mai gasesc printre romani, oameni care au ceva de spus si care – si asuma riscul opiniilor lor! O sa revin pe blogul dv caci am multe de invatat si de aici.
    Mult succes in tot ceea ce construiti.

    Apreciat de 1 persoană

 6. N-as vrea sa ma transform in al doilea Brucan, dar eu sunt convinsa (si cu durere o spun) ca noi nu o sa mai apucam sa vedem tara asta scoasa de pe butuci. Deocamdata, asteptam, resemnati, sa ni se intample ce e mai rau. Deh, tara Mioritei… 😦

  Apreciat de 1 persoană

  1. Adevărul este că vedem numai partea goală a paharului, chiar dacă încercăm, opintindu-ne, să cărăm şi speranțele (câteva mai dau din picioare) după noi. După două decenii şi ceva suntem în (alt) impas, ori e grav dacă nu reuşim să extragem concluzii din greşeli şi tot tragem mâța de coadă. Cât să accepte şi mâțele astea? ☺

   Apreciat de 2 persoane

  1. Da, până şi pe albanezi i-am transformat în mari fotbalişti. Avem noi „darul” ăsta, nu numai la capitolul fotbal – facem in aşa fel încât alții se simt/devin importanți peste noapte.
   Dacă ne vom reveni vreodată din leşinul asta prelungit (o fi deja comă) poate vom reconsidera atitudinea pe dare o avem în relația cu alții. Dacă nu va fi tardiv.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s