Bărbatul cu pălărie de vrăjitor

Bărbatul era înalt, se înfăşurase într-un pardesiu ale cărui poale îi atingeau catifelat pulpele păroase, iar părul lung se zbătea pe ceafă şi pe umeri încercând să evadeze de sub pălăria cu boruri largi şi vârf  ţuguiat. Acel obiect vestimentar aducea mai mult cu pălăria unui vrăjitor din alte timpuri/vremuri/spaţii, am putea spune, întrebându-ne, eventual, cum şi când intrase acel bărbat în posesia ei. Dar nu vom pune nicio întrebare, totuşi, fiindcă sunt ore şi nopţi în care orice nelămurire logică îşi caută în zadar un răspuns care să o mulţumească pe deplin.surreal-bokeh-water-box

Bărbatul acela mergea agale pe lângă zidurile jupuite ale unor case cu ferestre negre, ca şi cum singura lui grijă de la acea oră târzie ar fi fost doar plimbarea fără noimă. Mormăia cuvinte de neînţeles, expulzate nervos printre dinţii îngălbeniţi de tutun şi, din când în când, ridica ochii către cer ca şi cum ar fi dorit să primească răspunsuri, la rândul său, pentru toate întrebările nerostite pe care le ducea împreună cu el. Era desculţ, iar tălpile lipăiau pe caldarâmul umed, abia stropit de o ploaie tomnatică rebelă. O astfel de imagine ar fi putut să fie motivul firesc al unei mirări absolute, evident, însă bărbatul străbătea un oraş pustiu. Un oraş părăsit de viaţă, de oameni, de păsări, câini maidanezi sau de nelipsitele pisici ghemuite pe garduri. Un oraş fără glasuri, prizonierul resemnat al propriei tăceri confuze, atât de tăcut încât dacă cineva ar fi aruncat un ac pe trotuar – să presupunem asta, pentru a ne face o imagine cât mai apropiată de acea realitate – ar fi înregistrat imediat, cu surprindere nedisimulată, reverberaţia surprinzătoare a metalului.

Un oraş mut. Şi un bărbat care înfăşurase un pardesiu peste trupul gol, mergând desculţ prin decorul ghemuit sub un cer pictat în tonuri violente de o pensulă nevăzută, însă plină de vigoare.

La un moment dat, bărbatul se opri în faţa unui felinar. Scoase pălăria şi salută reverenţios. Bineînţeles, salutul său nu primi niciun răspuns, fiindcă un felinar – chiar şi în acel oraş tăcut, apăsat de cer şi de greutatea indiscutabilă a unei tăceri depline – nu putea să rămână decât un acelaşi obiect neînsufleţit, măcinat, pe alocuri, de rugină. Dar bărbatul în pardesiu nu se sinchisi. Nu făcu niciun gest din care să reiasă că ar fi fost oarecum dezamăgit de acea lipsă de comunicare. Pur şi simplu porni mai departe, fluierând uşor, lipăind prin bălţile care rămăseseră în urma ploii şi închipuiau, acum, lacuri miniaturale sortite unei certe dispariţii.

În centrul oraşului, bărbatul se apropie de fântâna arteziană. Şuvoaiele de apă ţâşneau colorat în toate direcţiile, iar personajul – pe urmele căruia păşim fără ca el să îşi dea seama de asta, ceea ce ne oferă avantajul unui neaşteptat studiu nocturn – îşi permise un zâmbet. Era locul său preferat. Apa colorată îi aducea noapte de noapte o stare de beatitudine sinonimă cu extazul, astfel că de fiecare dată arunca pardesiul de pe el şi păşea către fântână cu bucuria unui copil care ajunge la malul gârlei, într-o zi toridă de vară infinită, pregătit sufleteşte pentru un inconfundabil dezmăţ lacustru.

Intrând  în apă până la genunchi, bărbatul închise ochii, cuprins de frenezie. Se lăsă biciuit de picăturile mari şi vorbi timp îndelungat cu gândurile sale. Când îi redeschise, ridică braţele şi le privi încântat. Pornind dinspre vârfurile degetelor, apa urca încetul cu încetul către umeri, în firişoare multicolore, se împrăştia pe piept, pe spate, cobora pe fese şi pe abdomen, apoi se scurgea pe picioare. Iar ciclul acesta misterios părea interminabil, ca şi cum bărbatul şi fântâna se desfătau, prinşi într-o simbioză inexplicabilă, o comuniune senzuală în care apa şi carnea se căutau, se găseau şi se regăseau, se mângâiau fără cuvinte, cu dorinţă absolută. Sau – este şi aceasta o ipoteză demnă de a fi luată în seamă – era vorba chiar despre o iubire acvatică abstractă pe care nu ar fi putut să o înţeleagă nimeni. Cu atât mai mult noi, cei care observăm, adeseori, ceea ce se întâmplă în jurul nostru, fără a înţelege, totuşi, nimic din ceea ce înregistrăm pe retină.

Dar oraşul acela era pustiu. Şi mut. În consecinţă, nu existau priviri indiscrete care să analizeze o astfel de scenă indefinibilă şi nici glasuri care să străpungă noaptea, contrariate sau cuprinse de revoltă.

A, da…

Am uitat să aducem în discuţie, din nou, pălăria cu boruri largi şi vârf ţuguiat. Pălăria aceea ciudată despre care spuneam că s-ar fi potrivit mult mai bine pe capul unui vrăjitor din alte timpuri/vremuri/spaţii. Poate că bărbatul nu a depus-o alături de pardesiu, pe marginea fântânii. Poate că o poartă în continuare pe cap, oferind (dar cui în afară de noi?) o anumită imagine. Surprinzătoare. Şocantă. Fericită. Feerică. Hidoasă, pentru unii. Complicată, pentru alţii… Totul ţine de interpretare, până la urmă. Şi, una peste alta, nici nu contează aşa de mult. Rămâne doar îmbrăţişarea policromă dintre un bărbat cu pălărie de vrăjitor  şi fântâna arteziană din centrul unui oraş mut, ghemuit sub un cer pictat în culori violente.

♣ Cristian Lisandru

17 gânduri despre &8222;Bărbatul cu pălărie de vrăjitor&8221;

 1. Nu e un text, e un film. Pe care aș vrea să-l văd mai departe.
  Frumos l-ai făcut! Mister și magie.
  Când mi-am luat ochii de pe monitor, m-a surprins că afară e zi și-o lumină atât de orbitoare.
  Și undeva, în străfundul creierului, acolo unde stau lecturile adolescenței, din care n-au mai rămas decât senzații, că povestea în sine s-a șters, mi-a apărut un nume: Villiers de l’Isle-Adam.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Artistul (creatorul) care „descoperă” fără a se „descoperi” tuturor. Deşi trăieşte printre noi, doar ochiul antrenat îl poate vedea. Fără pălaria de vrăjitor poate ar deveni ca noi toți.
  Sunt convinsă că felinarul i-a răspuns, ca şi clădirile, străzile, apa colorată din fântână. Fericiți cei ce le ştiu „limba”! 🙂
  O minune de text, mi-a plăcut mult!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Ştiu şi eu un oraş în care există o astfel de fântână, dar cine ar îndrăzni aşa ceva? Lipseşte, probabil, din viaţa cotidiană, pălăria aceea. Pare că povestea este centrată pe ea.
  Şi ar fi foarte bine, întradevăr, să nu ne mai punem atâtea întrebări. Moftul ăsta, de a şti, înţelege totul, a stricat frumuseţe de viaţă. O astfel de clipă, ca cea trăită, simţită, de personajul poveştii, nu-i posibilă cănd există atâtea întrebări…

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da. Parcă am umbla, permanent, cu un semn de întrebare pe urmele noastre. E ca o umbră, nu avem cum scăpa. Tocmai din cauza acestor (mult prea dese) întrebări pierdem din vedere, mai mereu, amănunte importante. Şi tocmai amănuntele astea dau savoare, însă ne-am obişnuit să cerem/pretindem explicaţii pentru orice. 🙂 Nici misterele nu mai sunt mistere dacă tot căutăm a le descifra. 🙂

   Apreciat de 3 persoane

  1. Un personaj şi un oraş mut. Sau care pare mut. Şi aşa este, de câte ori nu ne-am regăsit în această postură fără a realiza asta? 🙂 Iar uneori ne vine să sărim într-o fântână arteziană, numai că ne reţine gândul că alţii s-ar uita cruciş la noi. Sau am lua amendă. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 4. Oferind o „anumită” imagine…bine spus.
  Un magician care, uneori, se joacă cu viețile oamenilor, considerându-i marionete, păpuși fără minte și fără suflet, în mâinile lui. Și care poate pierde totul, pentru că pe sine s-a pierdut deja demult…deși nu recunoaște.

  Scuze, Cristian, citindu-ți textul, m-a dus gândul pe alte plaiuri imaginare…fără legătură, desigur, cu bărbatul din textul tău.
  Zile-nsorite!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mă bucură faptul că lectura a deschis noi perspective. Sau uşi prin care gândurile să călătorească înspre „plaiuri imaginare”. E chiar ceea ce doream atunci când am postat – semnificaţiile pot fi ramificate în funcţia de percepţia/trăirea fiecărui cititor. Apoi alte semnificaţii, ramificându-se la rândul lor etc. Mulţumesc. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   1. Nu ştiu ce fac sau cum se joacă/gândesc oamenii, în general, atunci când este vorba despre relaţia lor cu Dumnezeu. Ar însemna să generalizez, ceea ce ar fi o greşeală, nedeţinând vreun adevăr absolut la acest capitol.
    Dar, în ceea ce priveşte textul acesta, personajul nu are absolut nicio legătură cu divinitatea, umanizată (aşa cum se întâmplă de prea multe ori) sau nu.

    Apreciază

   2. Când am citit textul, nu m-am gândit deloc că autorul l-a descris pe Dumnezeu. Nu mi-aș imagina niciodată că Domnul se joacă de-a oamenii-marionete. M-am gândit la un anume bărbat (ființă umană, deci) care se crede magician-vrăjitor și se joacă cu viețile oamenilor, neștiind ce poate provoca. Acesta era…imaginarul meu. De asta i-am și spus autorului că…m-a purtat gândul pe alte meleaguri și înțelesuri decât a descris el.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s