(Ne)Starea de Vineri – „Moartea se ţine întotdeauna de cuvânt”

Şi ce-ai putea să mai scrii?

„o lume nebună, nebună, nebună” se rostogoleşte, în această realitate cruntă a viselor aruncate în aer sau strivite sub roţi, către dezastrul absolut? Că „starea de urgenţă” nu este altceva decât antecamera unei alte condamnări la o moarte multiplicată? Că „factorii responsabili” nu şi-au făcut datoria, că nu au anticipat carnagiul, că au fost luaţi, din nou, prin surprindere de imaginaţia ucigătoare a unor scenarişti nevăzuţi şi insomniaci?

Moartea a bifat încă o noapte de lucru. Nu oboseşte, nu cere concediu, nu visează să meargă pe o insulă pustie şi să rămână acolo pentru totdeauna. Moartea se urcă la volan şi apasă pedala de acceleraţie. Pilotează avioane. Poartă veste explozive. Ştie să tragă cu arme automate, mânuieşte jungherul. Rânjeşte, se închină la ea însăşi, recită versete, are întotdeauna explicaţii, circumstanţe atenuante, promite că nu va depune armele. Că umbra ei se va întinde, ameninţătoare, până şi deasupra gândurilor noastre.

Din ceea ce am observat de-a lungul timpului, moartea se ţine întotdeauna de cuvânt.

♣ Cristian Lisandru

24 de gânduri despre &8222;(Ne)Starea de Vineri – „Moartea se ţine întotdeauna de cuvânt”&8221;

 1. Dacă ar fi să facem un top al celor mai stupide și nedrepte morți, moartea prin sufocare accidentală cu bucătura de carne de vită în gât, singur sau în prezența cuiva care n-a auzit de manevra Heimlich, e cea mai absurdă. Era, până când într-o zonă în care fusese oprită circulația pentru o petrecere, intră un camion. Indiferent de pretextul sub care i s-a dat voie să treacă, adevărații criminali sunt incompetența și imbecilitatea forțelor de ordine.
  Poate că e exact ca la noi. Dar ceva, și nu patriotismul stupid, îmi șoptește că francezii sunt mai praf la capitolul ăsta decât românii.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Păi, dacă facem un pas înapoi și privim cu mai puține emoții, chiar dacă nu pare așa, moartea lucrează de ani buni la juma de normă. Dacă privim în istoria omenirii la perioadele de foamete, molime și războaie, numărul celor plecați este mult mai mare în sumă pe eveniment decât în prezent, chiar dacă acum noi contemporani cu dânsa suntem emoțional foarte prinși. Dacă ne uităm la ultimul (sper) război mondial vorbim doar în 4-5 ani de milioane de morți doar în europa.
  Eu zic că moartea lucrează doar la juma de normă de unde rezultă și explozia demografică din ultimii zeci de ani.
  Mie mi-e frică de ziua când moartea își va relua munca la normă întreagă.
  Ăsta ar trebui în esență să fie un comentariu pozitiv.
  Dar suntem compasionali cu evenimentul tragic și trimitem gânduri de alinare.

  Apreciat de 3 persoane

  1. Din nefericire, s-ar putea să nu fim departe de acel moment al muncii cu normă întreagă. Oricum sunt prevestite numai dezastre viitoare, aşa că „suntem în grafic”. Este firesc să fim prinşi emoţional, indiferent de zona unde se petrec atrocităţi. Şi chiar să scriem la cald, fără a avea acces la ceea ce se petrece – şi se pune la cale – „în spatele uşilor închise”.

   Apreciat de 4 persoane

     1. Cuvintele sunt în număr finit și n-ar trebui 🙂 să restrângeți posibilitățile semantice ale lui „trebuie”. Când spun „ar trebui să” exprim de fapt punctul de vedere al cuiva căruia individualismul și autosuficiența omenească i-a pus călușul în gură.

      Apreciat de 1 persoană

     1. Cine scrie sfarsitul unor vietii: Niste fiinte sinucigase antrenate sa ia cu ele suflete nevinovate sau moartea? Altfel modul e unul miselesc, instrumentele sunt de nimic, ele cred ca schimba destine, cand colo…
      De cand e omenirea, au existat conflicte . Si in noi sunt lupte, contradictii; nu e usor sa ajungi la un consens … Ce sa spun la nivel de natiuni, ba mai mult, de culturi diferite.
      Oricum , nu Moartea e vinovata, oamenii orbi, intunecati sunt.

      Apreciat de 1 persoană

       1. Odioasa, avida de suflete, cadavre ce , firesc, nu- si aveau inca sfarsitul, nu cunosteau boala ori batranetea. Pastrand, cred, ideea dumneavoastra, moartea este cum este – avida, in aceeasi proportie in care oamenii fac risipa de resursa umana…pentru niste abstractiuni, credinte prost inteles.
        Multumesc mult.
        O sambata linistita va urez!

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s