(Ne)Starea de marți – „Chemări şi uşi închise”

Există chemări. Şi există întotdeauna uşi închise care se opun chemărilor. Cheia providențială, cea pe care o descoperi sub vreo piatră exact la momentul potrivit, rămâne doar un clişeu cinematografic la care recurg numai regizorii aflați în criză de inspirație. Nici şperaclul nu ajută la ceva, iar treaba cu iarba fiarelor rămâne, orice s-ar spune, o frumoasă şi lascivă fata morgana a unor creduli care visează – noapte de noapte, alături de greierii insomniaci – să spargă toate lacătele lumii. Există urlete de durere pe care nu le aude nimeni şi râsete deşănțate care tulbură liniştea filozofilor desprinşi (încă, însă nu se ştie până când) chiar de viața pe care o scormonesc în căutarea adevărurilor absolute. Ceea ce trimite direct către polemici aprinse/fierbinți, fiindcă adevărul unui filozof se transformă într-o minciună sfruntată în opinia altuia. Există valuri care se sparg la mal doar pentru că aşa spun legile naturii şi valuri care spală picioarele tuturor, fără deosebire, ca într-o cină de taină multiplicată atemporal. Există lume. Există lumi în care cred doar idealiştii. Există lumea pragmaticilor. Sau lumile lor, nu poți fi niciodată sigur. Dar chemările au fost şi vor fi. Iar uşile închise fac parte din acest scenariu, cu tot cu scârțâitul aferent. Dar pe acesta nu-l poți auzi decât atunci când ai reuşit să deschizi măcar una dintre ele.

                                                                                         ♣ Cristian Lisandru

foto – arhiva personală

 

12 gânduri despre &8222;(Ne)Starea de marți – „Chemări şi uşi închise”&8221;

 1. da, exista usi inchise, usi importante care nu se lasa deshise, usi zavorate cu patima… de neinteles… usi care despart oamenii intre ei…. ferice de cei care s-au cunoscut in viata asta… viata de dincolo nu exista…. este doar moartea,,, daca aici pe pamant nu ne vedem unii cu altii, pacat… o viata fara bucuria cunoasterii, recunoasterii, odata cu trecerea timpului…. dam vina pe usi ca nu se deschid singure….si totusi fara violenta, acum si intotdeauna… cu drag vom deschide usa ce ne desparte….. zi buna va doresc !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, ratăm (multe) momente, ratăm (multe) uşi, trecem pe lângă cele care ne aşteaptă sau ajungem la ele şi nu descoperim cheia prin buzunare. O lungă căutare, uneori căutarea aceasta ţine cât viaţa. Dar, alteori, descoperim o uşă, avem şi cheia, iar atunci când deschidem suntem fericiţi. 🙂

   Gânduri bune, Petru, o zi frumoasă! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s