(Ne)Starea de Marți – „Victime. Nu neapărat colaterale…”

Păsări de pradă. Prădătorii, tocmai pentru a respecta definiția, fac în aşa fel încât caută să îşi respecte blazonul. Totuşi, e greu să fii prădător, imaginea asta de forță se întreține prin muncă asiduă, nu e la îndemâna oricui. Ştaiful cere sacrificii, nici măcar foamea nu e atât de pretențioasă. Cercuri concentrice, privire ascuțită, o fâlfâire continuă, lupta împotriva curenților de aer, intemperii pe nepusă masă etc. Nu despre asta era vorba. Păsări. Pradă. Prădător. Victimă. Poate că şi victima are partea ei de vină în toată afacerea/povestea aceasta mai mult sau mai puțin siropoasă. Prea ne victimizăm ca şi cum nu am fi altceva decât nişte şoricei amărâți, vulnerabili din născare, vânați din cer de un ochi nemilos. Cu cioc. Sateliții nu intervin, ei urmăresc – conform graficului, conform softului – drumul şoricelului respectiv şi, orice s-ar spune în prime-time, viața (tuturor, chiar şi a amărâtului de şoricel) merge mai departe. Ulterior, însă, aflăm că şoricelul avea bube în cap, anturaj dubios, planuri perverse, motiv pentru care nu mai poate fi chiar victima aceea ce smulge lacrimi fără număr unor gospodine excesiv-sentimentale (sur)prinse între două telenovele şi-un rântaş. Păsări de pradă. Cuvinte. La început era Cuvântul. Da. Noi am reuşit performanța de a ne vâna unii pe alții prin cuvinte, iar înjurătura s-a aşezat la locul ei. Piatră de temelie. Cheie de boltă.

♣ Cristian Lisandru

 

sursa foto – goodfon.ru

15 gânduri despre &8222;(Ne)Starea de Marți – „Victime. Nu neapărat colaterale…”&8221;

 1. Chiar dacă şi telenoveaua este tot atât de blamată ca şi maneaua, gospodinele tot au învăţat ceva de pe acolo: nu mai gătesc cu rântaş, fiindcă strică o mulţime de muşchi din ăia bine antrenaţi, probabil cel mai tare pe cel al inimii.
  Cât despre cuvânt, a cui este vina că lb română este atât de darnică în înţelesuri şi lasă pe fiecare să-şi facă o propoziţie după gândul şi plăcerea sa, din propoziţiile altora?

  Apreciază

   1. Nu-i nimic criptic. Când spuneţi „ne vânăm unii pe alţii prin cuvinte”, nu asta înseamnă că se întâmplă? Din cuvintele lui, lor, altora, formăm o altă propoziţie. Concluzie. Altfel în ce constă vânătoarea?

    Apreciază

 2. ” La inceput era CUVANTUL ” Ioan 1/1 ! Ai mare dreptate cu-n amendament : CUVANTUL ERA DUH nu GLONT , CUVANTUL ERA DUH SI NU CAMERA DE SUPRAVEGHERE ! Duhul , este spirit , spiritualitate si nu BRUTALITATE . Te contrazic cu scuzele d e rigoare : NU ne victimizam , NU suntem doar ” niste soricei amarati , vulnerabili din nascare vanati din cer d e un ochi nemilos ” ci , dintre noi se ridica aceia ce devin servii acelui ” ochi nemilos ” , avand drept sarcina zilnica sa….ne supravegheze , sa ne supuna pe noi si { daca s-ar putea } gandurile , constiintele noastre de ….soricei . Noroc ca , gandurile , constiintele apartin doar DUHULUI , si nu OMULUI …. Excelenta postarea Cristian Lisandru .

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s