A reînceput curvăsăria mediatică intitulată „campanie electorală”. Afişe, discuții sterile, bannere cu figurile unor zâmbăreți numai buni de inclus în emisiunea „Faze comice”. Cuvintele mari dau pe-afară, fug din dicționare, intră în casele şi în viețile nefericiților care vor fi chemați la urne pentru a-şi da votul în Marea Fâsâială Națională. Sau în Concursul de Făcut Bici din Rahat. Sau în Dramoleta Impostorilor. În Bâlciul Nesătuilor. În Sarabanda Profitorilor, a Politrucilor, a Bezmeticilor cu Putere de Decizie. În Zeama Lungă şi Reîncălzită.

Responsabilitate. Seriozitate. Proiecte. Asumarea răspunderii. Urnirea căruței. Figuri. Fumuri. Teribilisme jenante. Artişti care trec de la capitolul „nunți” la capitolul „Vreau să fiu şi eu parlamentar!”  Da, orice prost se pricepe la politică, mai ales atunci când are ocazia să îi prostească pe alții. Tupeu. Nervi. Înjurături voalate. Dosare scoase de la sertar. Şedințe prelungite. Diversiuni. Ambuscade. Pomeni electorale. Şprițuri. Liste cu morții care trebuie să fie prezenți la vot. Conferințe de presă. Presa de scandal, presa aservită, presa manipulatorilor de opinie. Indiferent de culoarea politică. Jeg moral.

Ce sictir ar trebui să ne cuprindă… Toți bucălații nației, toți înşurubații şi toți amețiții şi-au descoperit pe sub masă, între două pârțuri, grija pentru țară. Burtoşii vor să facă slalom printre legi. Sau să impună legea partidului care i-a scos din adormire pentru a-i ferici cu „foncții”. Şi pentru a le cere, ulterior, să latre în funcție de interesul politic.

Se moare cu zile. Nu se mai fac transplanturi. Nu sunt medicamente. Elevii nu învață. Profesorii se fac că predau. Miniştrii sunt cu gândurile aiurea. „Penalii” râd în barbă. Cântăcioşii care prestau cu bancnote lipite pe frunți vor să fie deputați sau senatori. Pițipoancele Politice îşi trăiesc fericirea maximă. Salivează de poftă. Poartă la rever mândria parvenitului.

Praf şi pulbere. Mită. Furt. Şi melodia de mare răsunet „Ia-mă, Doamne, stinge-mi neamul!” Asta e, de fapt, tot ceea ce (va) rămâne şi după aceste alegeri.

♣ Cristian Lisandru

sursa foto – Dilema Veche