Călătoria (8)

– De, Moşule, aşa e viaţa oamenilor, tu de unde naiba să ştii?
Câinele sări să-l lingă pe obraz, aşa cum făcea atunci când simţea că stăpânul îl are aproape de inimă şi-i spune vorbe blânde, dar bărbatul îl ţinu la distanţă cu o mână.
– Ho, nebunule…
Trase iar din ţigară şi privi în lungul drumului. Într-un scârţâit prelung, ca un vaiet sfâşietor al lemnului bătrân, se apropia o căruţă trasă de un cal costeliv. Pe capră, un bărbat trecut de multă vreme de a doua tinereţe, învelit într-un halat de culoare gri, peticit, fluiera o melodie lăutărească.
O recunoscu imediat – Spune, spune moş bătrân… Când căruţa ajunse în dreptul său, ridică mâna şi salută.
– Noroc, Nae!
Celălalt întoarse capul, nedumerit, apoi îl văzu şi pe Moşu` şi dezveli imediat nişte gingii de o culoare bolnăvicioasă.
– Noroc, Axinte, un’ ai plecat cu noaptea-n cap? Şi de ce-ai mai luat şi câinele cu tine? Că n-oţ fi ieşit la promenadă, te pomeneşti, ai dracu` să fiţi!
Nu se supără şi râse, iar Moşu’ hămăi vesel… Îi făcu lui Nae semn să nu dea bice cailor.
– Dar tu unde te duci? Că văz că mă-ntrebi pe mine şi umbli brambura…
– I-am dus lu’ impiegatu’ niște lemne de foc. Acu’ e vară-n bătătură, da’ crezi că iarna uită să mai vină peste noi? Am luat bani frumoşi pe ele, mă, treci diseară pe la crâşmă şi-ţi fac cinste, nu se găureşte cerul din asta. Nici nu sărăcesc.
– Nu vin, mă. Plec la Bucureşti.
– Ce să cauţi, mă, la Bucureşti? Crezi că la Bucureşti e mai bine ca aci? E mai rău, orăşenii tot de la noi aşteaptă pâinea. Ar muri de foame dacă n-am fi noi. Le-a luat capitalismu` mințile, i-a nenorocit şi pe ei. Axinte, ascultă la mine, nu mă duc la Bucureşti nici dacă îmi dă statu’ încă o căruță și doi cai. Stau aci, n-am io nevoie de grijile lor, le am pe-ale mele… Şi ce zici că faci acolo, umbli teleleu ca belferu’ cu bani la teşcherea?
– Vreau să văd cum e viaţa pe la ei.
– Ete fleoşc! Mă şterg cu ea la cur. Cum să fie? Se uită unii la alţii şi dă din guri. Altceva nu. Ca la oraş. Tu nici aici nu împleteşti vorbele, darmite acolo? Te pomeneşti că vrei să ajungi boier… Nu merge. Dacă te-ai născut la coada vacii n-ajungi mai departe de uşa grajdului nici dacă te caci în sus.
Îi întinse o ţigară, însă celălalt îl refuză.
– Mai încolo, Axinte, mai încolo… Când ajung acasă. Îmi face a mea şi-o cafea. Iacobs d-aia. Şi sunt şi io boier, mă, nu tre’ să iau în piept drumu’ de Bucureşti. Stau pe prispă, ascult difuzoru’ şi mă pun la curent cu mersu’ vieții. Că viața merge, nu stă locului. Numai noi stăm ca proștii și aşteptăm să ne intre moartea-n curte. Pe furiş, ca hoţomana. Sau cu o falcă în cer şi una în pământ, grăbită ca fata mare…

*

– Bă, io sunt bun ca pâinea caldă! striga Nae în serile în care patima băuturii îl ciupea de amândoi obrajii cu degete nevăzute. Se înroşea ca racul aruncat în apă clocotită, pufnea nemulţumit dacă unii sau alţii se făceau că nu îl bagă în seamă – cu toate că el ştia că era ascultat cu urechile ciulite –, dădea paharul cu rachiu peste cap şi striga din nou:
– Io sunt bun ca pâinea caldă, mă!
Nu zicea niciodată sunt bun ca pâinea lui Dumnezeu, aşa cum spun, de altfel, mulţi dintre oameni, iar sătenii dădeau din cap a înţelegere, semn clar că Nae nici nu ajunge la biserică, dar nici nu ia numele Domnului în deşert.

♣ Cristian Lisandru

sursa foto – goodfon.ru


13 gânduri despre “Călătoria (8)

 1. N-ai habar cat adevar este in cuvintele pe care le-ai pus in gura lui Nae ! Pe cinstea mea daca realizezi cat adevar este in ele !!! Esti bucurestean { ca si mine dealtfel } iar bucurestenii , orasenii in genere , n-au habar de-acest adevar vechi de cand lumea : „orăşenii tot de la noi aşteaptă pâinea. Ar muri de foame dacă n-am fi noi. Le-a luat capitalismu` mințile, i-a nenorocit şi pe ei.” Oraseniilor „le-a luat capitalismu` mințile, i-a nenorocit şi pe ei ” si nu le pasa lor , dar mai ales mai ales nu le pasa celor ce conduc destinele oamenilor simpli carora , nu le trebuiesc yahturi , jet-uri sau Maibagh-uri or Lamborghinni la scara blocului din Zetari 😉 si nici coarde care sa-si faca baia sexuala in shampanie de 200E sticla ca-n ” Paradisul verde ” al lui Tantareanu sau mai stiu eu pe ce domeniu ! Oamenii simpli isi au necesitatile lor chiar daca-s simple ca si ei , ca si gandurile lor :” nu mă duc la Bucureşti nici dacă îmi dă statu’ încă o căruță și doi cai. Stau aci, n-am io nevoie de grijile lor, le am pe-ale mele…” Oamenii simpli prefera , ca si Nae dealtfel , sa stea ” ca proștii și aşteptăm să ne intre moartea-n curte. Pe furiş, ca hoţomana. Sau cu o falcă în cer şi una în pământ, grăbită ca fata mare…” Astia-s oamenii simpli , oameni ” buni ca painea calda ” si care asteapta precum ala din ” La Vulturi ” a lui Gala Galaction : SA VINA DREPTATEA LUI DUMNEZEU DIN CER caci aici pe Pamant , chiar nu mai au sperantze s-o gaseasca ! Omule…da-o-n mortii ma-sii de treaba si PUBLIC-O PE HARTIE , fireste dupa ce-o termini !!! Crede-ma i-ai egalat si pe Zaharia Stancu si pe Marin Preda sau Dinu Sararu si , avand in vedere timpurile despre care scri…i-ai depasit deja ! Asta-i parerea mea , chiar daca nu conteaza in sferele dumitale de … imaginatie . Stere Gulea cica are in proiect Morometii 2 , crede-ma c-ar putea fi absolut interesat de scrierea dumitale caci , mare lucru n-ar fi daca dupa citirea scrierii dumitale mustaciosul , nu si-ar face planul pentru….Morometii 3 😀 😀 😀 ca , se poarta . Adu-ti aminte de „Die Hard ” cu Bruce Willis , ala avea parca vreo patru serii…una mai proasta decat ailalta ! Insa despre viata oamenilor simpli de la tara …ma-ndoiesc ca , cel putin la noi , n-ai gasii oameni interesati sa afle mai multe . Iarta-mi lungimea excesiva a comentariului insa , asa-s eu : odata pornit este greu sa ma opresc mai ales cand imi place ceva iar ceea ce-i scris dumneata AMI PLACE AL DRACULUI DE MULT ! Respect Cristian Lisandru : parintii , bunicii si strabunicii dumitale , au cu ce se mandri !!!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ehe, mai e mult până la personalitățile menționate de dumneavoastră, până la urmă discutăm despre un simplu text care nici nu şi-a găsit încă drumul… Mă bucur că lecturați episoadele cu plăcere, asta contează foarte mult.
   Gânduri bune la ceas de seară! 😊

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s