Ce tristă ţară a bisericuţelor de tot felul şi a nesimţiţilor care pretind să le fie scuturate scamele de pe revere sau cer – fără ruşine – permanent jinduita şi minunata şpagă.

(balcanică/occidentală; ce aiureală colosală, cum să aibă şpaga frontiere?)

Ce tristă ţară unor lamentabili „guru” doldora de ifose care s-au cocoţat – dând din coate/deschizând alte uşi cu capul, oferind mese pe la restaurante şi slugărnicind alţi „guru” de aceeaşi factură – pe socluri, rânjind şi pozând, de la înălţimea propriilor statui, în binefăcători ai naţiei, ai literaturii române, ai artelor, în general, în miraculoşii eroi plin de muşchi care pot rezolva toate ecuaţiile politice, sociale sau financiare.

Mojicia este fotogenică, motiv pentru care ne-am şi tabloidizat, la toate nivelurile, în ciuda celor care încă mai speră la decenţă ca stare de fapt. Nemernicia a acaparat reţelele sociale, Palatul Parlamentului şi agora unde amăgirile şi speranţele ucise în faşă au răguşit fără a obţine altceva în afara unor replici mitocăneşti.

Nu ne mai facem bine niciodată, asta şi pentru că ne complacem în a ridica mingea la fileu tuturor neaveniţilor care cunosc o găunoasă celebritate în timp ce sunt priviţi, de „discipoli” sideraţi, cu o evlavie ce trădează instantaneu superficialitatea şi lipsa de mobilier intelectual.

Ţara asta este tristă şi pentru ne ploconim cotidian în faţa unor idoli falşi, în loc să le strigăm (măcar atât, vorba lui Caragiale) „Ba pe-a mamei dumneavoastră!”

♣ Cristian Lisandru