mă mângâie aripile unor păsări rănite
din mine cresc păduri virgine
înfrunzesc iluzii
în fiecare clipă smulsă nefiinţei
iar o ciocănitoare loveşte ritmic
coaja amintirilor mele

… m-am învelit cu atâtea semne de întrebare încât nu-mi va fi niciodată frig… azi te voi scrie cu toate incoerențele mele, vârful unui creion sculptează cuvinte de sare într-o lacrimă…

poate că drumul acela (gândeam)
unea două orizonturi îndrăgostite
sortite să nu se atingă niciodată
două speranțe deşarte
două emisfere
două blesteme
poate
drumul exista
împotriva logicii elementare
şi
(renegând tiparele nenorocite)
nici nu avea nume
se făcea că mă făceam un drum
între niciunde şi nicăieri

fericirile biblice
mirările contemporane
aşteptările cotidiene
uşi
fară chei

Etaj după etaj, Turnul Babel strălucește sub un soare tembel, plictisit de propria strălucire nocivă

Revin dintr-o îndelungată preumblare iluzorie, conştientizând că astfel de drumuri/lumi/universuri necunoscute au avantajul incontestabil de a-ţi oferi scenarii incitante, menţinându-te într-o permanentă mişcare (fie ea chiar browniană, uneori) şi oferindu-ţi şansa – mentală – de a nu întâlni plictisul după fiecare ”colţ”.

E drept, pentru unii există o Românie a Raiului redescoperit. Ne caracterizează contrastele. Adam și Eva scot bani frumoși din videochat, Cain îl omoară în fiecare zi pe Abel, inventând alte și alte metode, Noe construiește fluierând o flotă pe care o face apoi dispărută fără a-i fi teamă că va fi invitat la DNA. Etaj după etaj, Turnul Babel strălucește sub un soare tembel, plictisit de propria strălucire nocivă.

Drumurile pe care le parcurgi/le parcurgeai în fiecare zi. Vitrinele pe lângă care treci, magazinele în care intri – aici sunt mere mai bune, dincolo nu e niciodată coadă, peste drum nu există vânzătoare ciufute, ăștia au un adaos comercial de-a dreptul nesimțit etc. –, băncile care se lăfăie în sedii luxoase și promit rezolvarea tuturor problemelor prin credite obținute cât ai zice „comision ascuns”, farmaciile apărute ca ciupercile după ploaie pentru a transmite că reclama este și sufletul comerțului cu medicamente-minune.

Leacuri moderne pentru a contracara dureri de cap moderne. leacuri pentru bătături de secol XXI, pentru prostata noului mileniu, pentru slăbit, pentru inimă, pentru gât, anti-stres, anti-insomnie, anti-depresie, anti-șpriț…

♣ Cristian Lisandru