Schimbarea administrației de la Washington prin victoria pe care Joe Biden a obținut-o în fața lui Donald Trump a poziționat Rusia lui Vladimir Putin într-o poziție defensiv-agresivă, chiar dacă sintagma poate părea paradoxală în contextul actual.

Președintele rus nu și-a ascuns părerea că o viitoare colaborare va fi extrem de dificilă cu Joe Biden, iar unul dintre oamenii săi de încredere a prezentat noua administrație SUA drept una ”ostilă” și a creionat deja un scenariu în care Kremlinul va acționa tranșant,, fără menajamente.

Pornind de la această strategie, oficialii de la Moscova le transmit rușilor că țara nu are nicio clipă de liniște, iar relațiile cu SUA merg ”din rău în mai rău”. Este și cazul lui Sergei Ryabkov, în vârstă de 60 de ani, adjunct al ministrului de Externe al Rusiei, absolvent al  Institutului de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova. De altfel, acesta a și lucrat la Ambasada Rusiei la Washington, în perioada 2002 – 2006, revenind, apoi, în Rusia și fiind numit șef al Departamentului Cooperării Europene. În 2008, Sergei Ryabkov a devenit adjunct al minstrului de Externe al Rusiei, iar poziția sa este – evident – una lipsită de replici ”catifelate”.

”Relațiile cu SUA merg din rău în mai rău, iar Rusia nu așteaptă nimic bun de la Joe Biden”. Mai mult, Ryabkov a sugerat adoptarea ”unei politici de descurajare totală” în relația cu SUA și a unui ”minim dialog”, potrivit Washington Post.

Vladimir Putin mizează, din nou, pe sensibilitatea rușilor în fața ”dușmanilor care lucrează mână în mână” pentru a submina Patria-Mamă

Astfel de declarații întregesc imaginea de ansamblu a Rusiei de azi, o țară în care toleranța față de opoziție și eventuale proteste tinde către zero, iar ”retorica sfidătoare împotriva Occidentului” se transformă, încetul cu încetul, în noua (vechea?) strategie a lui Vladimir Putin.

Anul viitor, în Rusia vor avea loc alegeri parlamentare, iar președintele rus – a cărui popularitate este în scădere, potrivit analiștilor – insistă pe ideea că Occidentul, în general, și SUA, în special, doresc să ”submineze Rusia” prin toate mijloacele, ”lucrând mână în mână”.

Firește, în astfel de condiții, toți jurnaliștii și bloggerii critici la adresa lui Putin sunt etichetați drept ”teroriști potențiali, extremiști sau spioni”, iar activiștii civici și organizațiile neguvernamentale devin, invariabil, ”agenți străini”.

Pe de altă parte, Rusia are nevoie de eroi, iar aceștia sunt chiar spionii care reușesc să se infiltreze în agențiile americane și agenții de informații interne al căror rol principal – ”precum cel al poliției secrete a lui Stalin” – este reprimarea disidenței, mai notează Washington Post.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO