După 12 ani, o operațiune de compromitere a unui înalt diplomat român – analizată superficial, la momentul respectiv, de presa de la București – este ”desecretizată” de NETFLIX într-unul din episoadele primului sezon al serialului-documentar ”Spycraft” (”Secretele spionajului”). Realizatorii îndreaptă un deget acuzator către serviciile secrete ruse și lansează ipoteza că acestea au orchestrat întreaga operațiune ”kompromat” (n.red. – material compromițător) a cărei ”țintă” a fost Ion Nuică, la acea vreme consul al României la Chișinău. 

GÂNDUL.RO prezintă informații în premieră despre acest incident cu temă sexuală în urma căruia consulul României la Chișinău și-a prezentat demisia.

Totodată, GÂNDUL.RO a solicitat puncte de vedere referitoare la acest subiect Ministerului Afacerilor Externe al României, lui Cristian Diaconescu, ministru de Externe în perioada respectivă, lui Mihai Răzvan Ungureanu, director al Serviciului de Informații Externe la acea vreme, dar și Ambasadei Federației Ruse la București, urmând ca răspunsurile primite să fie prezentate ÎN EXCLUSIVITATE.

Serialul ”Spycraft” (”Secretele spionajului”) – lansat pe 20 ianuarie 2021 – se află în trending, în momentul de față, și a devenit unul dintre cele mai urmărite seriale-documentar la nivel mondial.

Consulul României la Chișinău, surprins în momente intime cu o angajată și filmat cu camera ascunsă

În luna iulie 2009, ziarul ”Curentul” a publicat o înregistrare video în care apărea Ion Nuică, consulul României la Chișinău. Acesta se afla într-o cameră de hotel, împreună cu o femeie – presupusă angajată a consulatului – iar imaginile în care aceștia întrețineau relații sexuale au fost filmate cu o cameră ascunsă.

Filmul compromițător debuta șocant: ”Așa vor să ne ”aibă” românii și pe noi, cum ”a avut-o” consulul român la Chișinău Ion Nuică pe o angajată a consulatului”, se menționa în timp ce imnul național al României – ”Deșteaptă-te, române” – se auzea în fundal, pe un fond vizual roșu, galben și albastru.

Mass-media a preluat respectivele imagini compromițătoare în care consulul Ion Nuică și partenera sa apăreau dezbrăcați, iar diplomatul a demisionat pe data de 13 iulie 2009. Totuși, reprezentanții Ministerului de Afaceri Externe al României au precizat că nu respectiva înregistrare video ar fi fost adevăratul motiv al demisiei consulului Ion Nuică.

”Consulul nostru (n.red. – Ion Nuică) este chemat în ţară încă de săptămâna trecută şi îşi anunţase încă de pe atunci intenţia de a demisiona. Astăzi, luni, el doar a semnat actul în sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, la vremea respectivă. Chestionat în legătură cu filmarea compromițătoare în care apărea consulul României la Chișinău, Alin Şerbănescu a transmis că ”din moment ce (n.red. – consulul Ion Nuică) era deja demisionar, pentru MAE este irelevant filmul apărut în presă”.

”Coincidență”, înregistrarea a fost dată publicității cu doar două săptămâni înainte de alegerile parlamentare anticipate din Moldova, când partidele pro-București, cu mesaje unioniste, se aflau ”pe val”. Vladimir Voronin – președintele de atunci al Republicii Moldova -, a acuzat România de ”complicitate în protestele de la Chișinău (nota red. – care avuseseră loc în 7 aprilie 2009) și de destabilizarea situației din țară”. Ion Nuică nu a comentat, atunci, respectiva înregistrare.

♣ Adrian Artene & Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO