”Vânați” cu asiduitate de serviciile secrete, diplomații aflați la post, în diferite țări ale lumii, sunt o țintă predilectă tocmai datorită informațiilor pe care le dețin, reprezentând o potențială sursă care poate fi obligată, prin șantaj, să lucreze chiar împotriva propriei țări. În anul 2009, Ion Nuică, consulul României la Chișinău, a devenit protagonistul unei filmări cu camera ascunsă, acesta fiind surprins chiar în timp ce întreținea relații sexuale cu o angajată a consulatului.

NETFLIX a readus la lumină acest caz șocant, imagini și explicații oferite de experți în spionaj fiind difuzate în episodul 3 al serialului-documentar ”Spycraft” (”Secretele spionajului”), lansat pe data de 20 ianuarie a acestui an. Realizatorii serialului pornesc de la premisa că Ion Nuică a căzut în plasa întinsă de serviciile secrete din Rusia.

În urma scandalului  din 2009 – după ce imaginile compromițătoare au fost făcute publice, în România, de ziarul ”Curentul” -, consulul României la Chișinău și-a prezentat demisia, însă reprezentanții MAE au susținut, prin purtătorul de cuvânt, că acel film a fost ”irelevant”, fiindcă Ion Nuică își anunțase anterior intenția de a demisiona.

GÂNDUL.RO a prezentat, în premieră, informații din această operațiune tip ”kompromat” (n.red. – material compromițător) care l-a vizat pe Ion Nuică (toate detaliile AICI), solicitând și puncte de vedere – MAE, Ambasada Rusiei, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe la vremea respectivă și Mihai Răzvan Ungureanu, director SIE la momentul scandalului – în legătură cu acest subiect readus în atenția publicului de NETFLIX. Pe măsură ce aceste răspunsuri ne vor fi transmise, GÂNDUL.RO le va publica numaidecât.

Mihai Iacob, proprietarul ”Curentul”: ”Noi am făcut o ședință de redacție și am hotărât publicarea imaginilor tocmai pentru a împiedica un eventual șantaj”

O primă reacție după dezvăluirile GÂNDUL.RO vine din partea lui Mihai Iacob, azi proprietar al ziarului ”Curentul”. În anul 2009 era director al publicației. Acesta ne-a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE, că trebuie eliminată, din start, suspiciunea că redacția pe care o conducea atunci ar fi făcut, cumva, ”jocurile serviciilor secrete rusești”.

Imaginile compromițătoare în care apărea Ion Nuică, consul al României la Chișinău până pe data de 13 iulie 2009 – atunci când și-a prezentat demisia – au ajuns și în alte redacții din România, spune Mihai Iacob, ”Curentul” fiind, totuși, primul ziar care le-a primit, iar în urma unei ședințe de redacție s-a luat decizia ca filmul să fie publicat, plecându-se de la premisa că, în acest fel, Ion Nuică nu va putea fi șantajat și racolat.

Mai mult, declară Mihai Iacob, s-a decis în urma ședinței de redacție ca autoritățile – MAE și SIE – să fie informate în legătură cu această situație delicată.

”Planează suspiciunea că noi (n.red. – redacția ”Curentul”) am fi făcut jocurile serviciilor secrete rusești, ceea ce nu este adevărat. Acest film a fost primit de mai multe redacții din România, e drept că noi l-am primit primii. Dar celelalte redacții au decis să nu publice imaginile. Noi am făcut, de urgență, o ședință de redacție și am hotărât publicarea imaginilor tocmai pentru a împiedica un eventual șantaj asupra consulului Ion Nuică. Mai mult, am și anunțat autoritățile, respectiv MAE și SIE”, a declarat Mihai Iacob, director al ziarului ”Curentul” la acea dată, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

Adrian Artene & Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO