Considerat liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi – cel mai înverșunat critic al lui Vladimir Putin – a fost condamnat, săptămâna trecută, la trei ani și jumătate de închisoare, continuând să susțină că se dorește reducerea sa la tăcere, prin orice mijloace, decizia fiind ”motivată politic”.

Alexei Navalnîi a acuzat, fără menajamente, autoritățile ruse și pe președintele Vladimir Putin, pentru persecuția sa, dar și pentru otrăvirea sa cu un agent neurotoxic.

Mai mult, Navalnîi a râs în timp ce verdictul era citit, făcând semn către aliații și soția sa, Yulia, în sala de judecată, după ce denunțase – anterior – procedurile judiciare ca fiind motivate politic și a cerut eliberarea. Liderul opoziției din Rusia nu s-a ferit să îl eticheteze pe Vladimir Putin, în instanță, drept ”otrăvitor”.

Noua strategie adoptată la Kremlin poate avea efecte negative pe termen lung

 În acest context, analiștii sunt de părere că asistăm la o ”osificare” a Kremlinului și la o radicalizare a măsurilor luate de autorități. Regimul lui Vladimir Putin pare a nu se putea adapta la noile condiții, iar refuzul dialogului va avea ca rezultat transformarea tuturor tensiunilor sociale în proteste cu substrat politic.

Tatiana Stanovaya – scriitor, fondator R. Politik (firmă de analiză politică) și savant nerezident al Centrului Carnegie Moscova – notează pentru Financial Times că Vladmir Putin recurge, acum, la o nouă strategie, după ce, atunci când a preluat puterea, a încercat să îmbunătățească viața de zi cu zi a rușilor și i-a convins pe aceștia că Mama Rusia are foarte mulți adversari în plan internațional.

Noua strategie adoptată la Kremlin înseamnă, în acest scenariu, o Rusie ca o ”cetate asediată” și intoleranță față de protestatari.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO