În 2010, un grup de oameni cu joburi dintre cele mai diferite a pus bazele Clubului Câinilor Utilitari, un ONG cu programe de terapie asistată de animale și antrenare a patrupedelor pentru operațiuni de căutare și salvare. Este nevoie de peste 1000 de ore de antrenament pentru a putea forma echipe om-câine pentru Programul de căutare și salvare care vizează diferite condiții meteo și zone greu accesibile pentru oameni.

Clubul Câinilor Utilitari și alte ONG-uri civile de pregătire a câinilor de salvare au semnat un protocol cu Departamentul pentru Situații de Urgență, care permite atestarea câinilor la Centrul Chinologic ”Aurel Greblea” din Sibiu, dar și includerea patrupedelor în forțele de intervenții în cazul unor dezastre naturale, iar GÂNDUL.RO vă oferă și alte informații, ÎN EXCLUSIVITATE.

În 2019, după cutremurul din Albania – soldat cu decesul a peste 40 de persoane – două echipe om-câine au plecat împreună cu 52 de pompieri și medici români pentru a se alătura misiunii de căutare și salvare a victimelor. A fost prima intervenție internațională a celor două echipe ale Clubului Câinilor Utilitari și prima intervenție în caz de cutremur.

Vlad Popescu, fondatorul CCU, ne-a declarat că munca depusă în ultimii ani poate să demonstreze, în sfârșit, nevoia unor astfel de echipe voluntare. ”În cazul intervenției din Albania am arătat că echipele Clubului Câinilor Utilitari pot veni în sprijinul forțelor militare si ne dorim să ajungem sa fim parteneri în asemenea situații de urgență”.

Misiunea a fost una foarte grea: ”Au fost multe replici care ne-au pus în dificultate, multe clădiri erau în prag de prăbușire, dar cea mai mare teamă a fost că poate câinele care începe să latre când simte mirosul unui om dă greș, iar toată echipa de salvare începe și sapă în zadar ore întregi. Nu a fost cazul, dar de sub dărâmături au fost scoase doar persoane decedate”, mai spune Vlad Popescu.

♣ Alexandra Pandrea & Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO