Mai multe vedete din România au căzut în plasa întinsă de ”pirații informatici”, iar din conturile lor bancare au fost extrase, fraudulos, sume de bani importante. Banii erau transferați în conturile infractorilor, după ce aceștia preluau controlul asupra cartelelor SIM ale telefoanelor vedetelor vizate printr-o metodă deja ”celebră” și extrem de periculoasă – SIM Swap -, dar și asupra conturilor de e-mail sau Facebook ale acestora.

–––

UPDATE

Noi dezvăluiri din dosarul ”Pirații informatici” instrumentat de DIICOT și încă două vedete cu identitatea ”clonată”. Liderul grupării, lipsit de complexe: ”Vă pupă Jean!”

Dezvăluiri din dosarul „Pirații Informatici”. Cristian Lisandru, GÂNDUL.RO: „Acest serial reprezintă un semnal de alarmă! Au fost cel puțin 50 de victime ale escrocheriilor”

–––

GÂNDUL.RO prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, pe parcursul mai multor episoade, detalii senzaționale din acest dosar întocmit de procurorii DIICOT și în membrii grupării – coordonați de liderul C.I. – sunt acuzați de:

  • acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată
  • alterarea integrității datelor informatice în formă continuată
  • efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată
  • înșelăciune în formă continuată
  • fraudă informatică în formă continuată
  • fals informatic

În urma cercetărilor efectuate de procurorii DIICOT, s-a constatat că nu mai puțin de 50 de persoane au devenit victime ale piraților informatici lipsiți de scrupule, ”prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei”, printre acestea numărându-se Denisa de la Bambi și iubitul său, Mircea Brânzei, Jean de la Craiova, Gabriel Dorobanțu, Adi Nartea (din serialul ”Vlad”), Adrian Eftimie, cântărețul de muzică grecească Ionuț Galani și mulți alții.

Metoda SIM Swap: ”Operatorul este determinat să anuleze cartela SIM existentă pe telefonul victimei și să activeze noua cartelă pe telefonul infractorului”

Cartela SIM a telefonului mobil este înlocuită, în diferite situații, una dintre acestea fiind achiziționarea altui terminal.  Astfel, numărul existent poate fi păstrat de deținător chiar și atunci când noul telefon necesită un alt tip de cartelă SIM. Numai că pirații informatici au descoperit modalitatea prin care pot ”fenta” acest proces – ”SIM Swap – frauda prin intermediul înlocuirii cartelei SIM” – acționând în consecință și accesând conturile bancare ale ”țintelor”.

Primul pas întreprins de aceștia este acela de a se declara ”victimă” în fața operatorului de telefonie mobilă, transmițând că le-a fost furat telefonul. Al doilea pas îl reprezintă determinarea operatorului de telefonie mobilă să anuleze SIM-ul existent pe telefonul celui vizat și să activeze – într-un timp cât mai scurt, pentru ca victima să nu ceară blocarea SIM-ului – un nou SIM pe telefonul infractorului.

Pasul al treilea al scenariului înseamnă, practic, redirecționarea SMS-urilor și apelurilor către telefonul infractorului, ulterior fiind resetate parolele, iar victima nu mai are acces la conturile sale. Urmează autorizarea unor tranzacții bancare efectuate în numele victimei.

Vedetele nu au mai avut control asupra propriilor conturi

Rețeaua condusă de C.I. a reușit, astfel, să preia datele de identificare ale vedetelor vizate și a avut controlul total asupra parolelor acestora, după ce SIM-urile au fost înlocuite.

Mai mult, liderul grupării a reușit să acceseze conturile de e-mail ale persoanelor vătămate, profitând de sistemul autentificării în doi pași (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon care este sincronizat cu contul de e-mail, permițând astfel schimbarea parolei de acces și restricționarea accesului victimei la propriul cont. De asemenea, C.I. a setat metoda de autentificare „Account Key” – care permite accesarea contului de e-mail, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil – fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.

Obținând controlul asupra adreselor de e-mail ale victimelor, C.I. a avut acces la toate informațiile personale ale acestora – fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societăților comerciale, facturi de la utilități, extrase de cont ale conturilor bancare deținute, sau alte detalii referitoare la viața privata a acestora.

De asemenea, membrii grupării au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care – în numele victimelor – au solicitat prietenilor din aplicație ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în diverse conturi.

♣ Adrian Artene & Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO