Tudor Stănică, unul dintre cei mai înspăimântători torționari ai regimului Ceaușescu, invocă – și astăzi – grave probleme medicale pentru a se sustrage de la executarea pedepsei primite în urmă cu 18 ani. Condamnat, în 2003, la 10 ani de închisoare pentru instigare la omor, fostul colonel a reușit să obțină amânare după amânare și se află, încă, în libertate. Zilele trecute, el a primit din partea Curții de Apel București încă o amânare de un an, până în 2022!

În 1985, pe vremea când era unul dintre șefii temutei Direcţii de Cercetare Penală, Tudor Stănică a ordonat unui deţinut de drept comun să îl ucidă în bătaie pe disidentul Gheorghe Ursu. De altfel, Marian Clită – cel care l-a bătut pe disidentul Gheorghe Ursu la ordinul colonelului Stănică – a executat 8 din cei 20 de ani la care a fost condamnat.

GÂNDUL.RO prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, informații-șoc din motivarea instanței de judecată în urma căreia torționarul Tudor Stănică a înregistrat o altă ”victorie” în instanță, obținând încă o întrerupere a pedepsei și susținând, prin intermediul avocatului său, că are o stare de sănătate precară. Practic, din actele medicale depuse la dosar reiese că fostul torționar se află ”cu un picior în groapă” și ”nu prezintă pericol pentru ordinea publică” dacă rămâne în libertate.

Disidentul Gheorghe Ursu, omorât în bătaie la ordinul lui Stănică. ”Peritonita”, cauza oficială a morții

Tudor Stănică era considerat înainte de ’89 un ”împătimit” al înspăimântătoarei metode de tortură ”Rotisorul”. Aceasta presupunea ca deţinutul să fie legat de mâini şi de picioare, iar apoi ghemuit şi suspendat pe-o bară de metal. Bara era învârtită întocmai ca în cazul un pui la rotisor, iar în tot acest timp gardienii  îl loveau pe deținut cu bâtele, mai ales în zona testiculelor, care era expusă.

În octombrie 2003,  Tudor Stănică a fost condamnat la 10 de ani de închisoare pentru asasinarea lui Gheorghe Ursu, iar în decembrie 2005 fostul general SRI Eugen Grigorescu (decedat în 2015) a fost condamnat la 3 ani de închisoare în cauza referitoare la dispariția jurnalului lui Gheorghe Ursu.

Fostul torționar este mult prea ”bolnav” pentru a fi ținut în închisoare

De 18 ani încoace, de când a fost găsit vinovat, cel mai temut miliţian al anilor ’80 întocmește cerere după cerere de întrerupere a executării pedepsei de 1o ani, invocând motive medicale.

La începutul anului 2020, pe 15 ianuarie, Curtea de Apel București a admis una dintre numeroasele cereri ale lui Tudor Stănică şi i-a amânat cu încă un an executarea pedepsei.

Odiosul torționar a susținut atunci că suferă de multiple afecțiuni medicale, acestea fiind amplificate de vârsta înaintată – 81 de ani -, afecțiuni care necesită un tratament continuu și, bineînțeles, internări repetate în instituții medicale de specialitate.

”Afecțiunile medicale îl pun în imposibilitatea de a executa pedeapsa de 10 ani închisoare. Nu prezintă pericol public”

Înainte însă de încheierea perioadei de amânare, Tudor Stănică și-a urmat, încă o dată, scenariul care îl ajută să scape de efectuarea pedepsei de 10 ani de închisoare.

Astfel, pe data de 11 noiembrie a anului trecut, fostul colonel de Miliție a depus o altă acțiune prin care solicită întreruperea executării pedepsei, iar motivul este același – probleme medicale deosebit de grave.

♣ Adrian Artene & Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO