Sofocle scria că ”timpul este un zeu blând”, numai că – dincolo de această filozofie strânsă în doar cinci cuvinte – pofta insațiabilă a timpului de a consuma oameni și lucruri nu poate fi pusă, niciodată, la îndoială. Casa Miclescu, monument istoric în stil neoromânesc situat pe Șoseaua Kiseleff nr. 35-37, nu a luptat, în decursul istoriei sale, numai cu trecerea cinică a anilor, dar și cu inconsecvența, indiferența și delăsarea.

Clădirea a fost construită la începutului secolului trecut, arhitectul care a conceput planurile fiind Ion Mincu. Demarate la începutul anului 1900, lucrările au fost întrerupte, o perioadă, din cauză că pictorul G.D. Mirea s-a confruntat cu grave probleme financiare, dar în 1904 a fost cumpărată de un avocat, descendent al familiei boierești moldovenești Miclescu.

Jean Miclescu a fost, în cele din urmă, cel care a pus la dispoziție banii necesari ridicării Casei Miclescu, iar în perioada antebelică și apoi în cea interbelică splendida clădire s-a transformat într-un punct de atracție al elitei bucureștene și a devenit locație mondenă a Capitalei.

Informațiile din presa vremii transmiteau că în Casa Miclescu erau organizate, cu regularitate, baluri elegante și întâlniri săptămânale ale aristocraților acelor vremuri, printre care pot fi amintiți membri ai unor importante familii precum Cantacuzino, Brâncoveanu, Sturdza, Carp, Greceanu sau Odobescu.

GÂNDUL.RO a intrat în posesia unor alte informații de ultimă oră referitoare la acest imobil aflat într-o întristătoare stare de degradare, chiar dacă este inclus pe Lista monumentelor istorice din municipiul București, și le prezintă ÎN EXCLUSIVITATE. Pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe a Consiliului General al Municipiului București va fi introdus un proiect de hotărâre prin care va fi aprobată exproprierea imobilului și a terenului aferent.

Casa Miclescu, lăsată intenționat să se degradeze?

Imobilul din Șoseaua Kiseleff 35-37 este deținut, încă din anul 2005, de Valentin Veselovski, inginer, membru al Asociației pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, fiul regretatului compozitor Vasile Veselovski.

Informațiile obținute, ÎN EXCLUSIVITATE, de GÂNDUL.RO mai arată că – alături de Valentin Veselovski – apar în calitate de proprietari ai imobilului-monument istoric și Sică Pușcoci, fost impresar de fotbal, dar și Maria Ioana Miclescu, soția lui Radu Alexandru Miclescu, decedat.

Potrivit informațiilor apărute în mass-media, de-a lungul timpului, proprietarii Casei Miclescu – neavând avizele necesare pentru a construi pe respectivul teren – ar fi lăsat imobilul să se degradeze, motiv pentru care Ministerul Culturii ar fi declanșat o acțiune în instanță.

Totul s-a întâmplat în 2006, acuzația fiind aceea de ”infracțiunea de distrugere a unui monument istoric”. Totuși, Judecătoria Sectorului 1 a decis neînceperea urmăririi penale.

”… neînceperea urmăririi penale pe motiv că legea nu prevede sancționarea pasivității cu privire la degradarea unui monument, ci doar a împiedicării măsurilor de conservare ori de salvare a monumentului”, au decis magistrații.

♣ Adrian Artene & Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO