Prin Ordinul nr. 9326 – emis la data de 09.04.2021 -, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), cu avizul ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a luat decizia ca Spitalul Clinic de Ortopedie Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” să fie transformat în spital-suport COVID.

În consecință, pacienții spitalului – negativi la noul coronavirus – au fost evacuați de urgență, la finalul zilei, acțiunea fiind coordonată de Bogdan Dinu, din cadrul UPU-SMURD București. Imaginile cu pacienții evacuați în toiul nopții au indus o emoție puternică în rândul opiniei publice, iar reacțiile negative și acuzațiile nu au întârziat să apară.

Deputatul PSD Laura Vicol a depus, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, trei plângeri penale împotriva lui Raed Arafat, Vlad Voiculescu și Bogdan Dinu, aceștia fiind acuzați că au pus în pericol viața și integritatea corporală a pacienților evacuați.

”A venit timpul ca cineva să plătească pentru tot răul făcut! Pentru suferinţa şi tratamentul degradant la care au fost supuşi pacienţii de la Spitalul Foişor, pentru reaua-credinţă şi batjocorirea legii pe care o manifestă miniştri ai acestui Guvern voi depune astăzi plângeri penale împotriva lui Vlad Voiculescu, Raed Arafat (n.red. – a fost depusă plângere și pe numele lui Bogdan Dinu de la UPU-SMURD) şi Stelian Ion (n.red. – într-o altă speță). Eu nu voi accepta să trăiesc într-o ţară în care guvernanţii, după ce îşi umilesc cetăţenii şi îi tratează absolut monstruos, scapă nepedepsiţi!”, a scris Laura Vicol pe pagina sa de socializare.

Unii dintre pacienții evacuați aveau nevoie de tratament medical de urgență

În demersul său, Laura Vicol pornește de la faptul că atât Raed Arafat și Vlad Voiculescu, dar și Bogdan Dinu, cunoșteau în amănunt care este starea pacienților internați la Spitalul ”Foișor”, unii dintre aceștia fiind recent operați, însă au cerut conducerii instituției medicale să evacueze, urgent, toți pacienții COVID-19 negativi.

Starea de sănătate a unora dintre acești pacienți nu justifica externarea, consideră Laura Vicol și, mai ales, respectivii pacienți aveau nevoie de tratament medical de urgență.

Laura Vicol îi acuză pe Raed Arafat, Vlad Voiculescu, și Bogdan Dinu că au ordonat această operațiune nocturnă de evacuare a pacienților de la Spitalul ”Foișor” fără a dispune, în prealabil, măsuri prin care ar fi trebuit să se acționeze în funcție de starea medicală a pacienților, cu atât ai mult cu cât viața unora dintre aceștia – cei aflați la Terapie Intensivă – a fost pusă în pericol prin transportul de distanțe lungi.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO