Vladimir Putin menține trupele rusești la granița cu Ucraina, iar China pune presiune crescândă lângă granița Taiwanului. Aceste mișcări militare de forță – ”fardate” sub forma unor exerciții militare prezentate drept „normale” – urcă tensiunea la cele mai înalte cote, în ambele regiuni, iar analiștii politici încearcă să creioneze scenarii pe termen lung și să anticipeze cum va depăși președintele Joe Biden această provocare majoră cu care se confruntă.

Ar putea fi vorba despre un ”scenariu de coșmar”, avertizează specialiștii, dar și de un adevărat test pe care președintele SUA Joe Biden trebuie să îl depășească la nivel geostrategic.

China și Rusia acționează pas cu pas, iar potrivit lui Frederick Kempe – autor, jurnalist premiat, președinte și CEO al Atlantic Council (n.red. – grup de reflecție pentru afaceri internaționale, cu sediul în Washington, fondat în 1961) – motivul principal l-ar constitui încercarea comună a Moscovei și Beijingului de a submina influența SUA la nivel mondial.

”Chiar dacă acțiunile Moscovei și ale Beijingului nu au ca rezultat o invazie militară, amploarea și intensitatea unor astfel de mișcări necesită o atenție imediată”, notează Frederick Kempe pentru CNBC.

Consiliul Atlantic a fost fondat cu misiunea declarată de a încuraja continuarea cooperării dintre America de Nord și Europa, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia și China, coordonare din ce în ce mai accentuată

Oficialii SUA și aliații Statelor Unite ale Americii nu pot aborda superficial ipoteza că Rusia și China împărtășesc informații, constant, coordonându-și ”în umbră” din ce în ce mai multe acțiuni și strategii.

Săptămâna trecută, William J. Burns – directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) – a declarat că aceste acțiuni trebuie luate în serios, iar în ceea ce privește prezența trupelor militare ruse la granița Ucrainei pot fi luate în calcul și nedorite ”incursiuni militare limitate”.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO