Acuzații grave lansate de chirurgul Laurențiu Ungurianu la adresa managerului Spitalului CF Witting, Cristian Sorin Banu. Medicul a fost primul care a dezvăluit că secția ATI a spitalului suport COVID – deși dispunea de 16 paturi – stătea închisă în plină pandemie de coronavirus, precizând și că actualul manager beneficiază de sprijin politic PNL chiar dacă performanțele profesionale sunt, practic, egale cu zero.

De-a lungul ultimului an, chirurgul Laurențiu Ungurianu a avertizat de mai multe ori, în mediul online sau în diferite apariții publice, că managerul Cristian Banu coordonează defectuos Spitalul CF Witting, secția ATI rămânând nefolosită foarte multă vreme – cu toate că era dotată cu aparatură performantă – și, mai mult, acesta nu a reușit nici măcar să funcționalizeze secția Chirurgie și blocul operator al spitalului.

Contactat de GÂNDUL.RO, medicul Laurențiu Ungurianu dezvăluie, ÎN EXCLUSIVITATE, că secția ATI a spitalului a fost deschisă numai după ce Ludovic Orban a intervenit, în ședința de Guvern din data de 1 octombrie 2020, afirmând că managerul de la Witting trebuie să ”plece acasă” dacă nu ”funcționalizează secția ATI”. Însă acuzațiile chirurgului Ungurianu nu se opresc aici, acesta îndreptând un deget acuzator către liberalii care îi oferă sprijin necondiționat managerului Banu în ciuda faptului că realizările sale, la nivel profesional, lipsesc.

”Spitalul a devenit suport COVID pe data de 23 iulie a anului trecut, iar Secția ATI fusese recent dotată cu 16 paturi și 16 ventilatoare, aparatură, subansamble, sisteme etc., în valoare de peste un million și ceva de euro, nu știm exact care a fost valoarea achiziției derulate prin Ministerul Transporturilor. Secția a rămas închisă și aparatura nefolosită timp de două luni și ceva. S-a redeschis ca urmare a insistențelor mele și ale doamnei doctor Zaharescu, medic ATI. Au fost apariții succesive în media, am insistat pe lângă Nelu Tătaru (n.red. – fost ministru al Sănătății), pe lângă Raed Arafat. Fiecare în parte și-au declinat neputința – nu am înțeles motivația – și, în cele din urmă, am insistat și la Ludovic Orban. Acesta, pe data de 1 octombrie 2020, în ședința de Guvern, a transmis celor doi miniștri, Nelu Tătaru și Lucian Bode (n.red. – ministrul Transporturilor la acea vreme) să se funcționalizeze secția ATI a spitalului sau managerul să plece acasă”, dezvăluie chirurgul Laurențiu Ungurianu, ÎN EXCUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

”Nu a existat niciun interes efectiv, din partea conducerii Spitalului CF Witting, pentru a funcționa această secție ATI”

Secția ATI de la Spitalul CF Witting a fost deschisă chiar a doua zi, spune chirurgul Laurențiu Ungurianu, fiind detașați medici de la alte spitale, fiindcă această criză de personal medical a fost și rămâne marea problemă a spitalului.

Conducerea spitalului, acuză Laurențiu Ungurianu, nu a manifestat niciun interes pentru funcționarea secției ATI – erau solicitați doar câte doi-trei medici de la alte spitale, ceea ce era insuficient -, iar aceasta a fost închisă, din nou, pe 14 ianuarie 2021.

”A doua zi s-a deschis Secția ATI, pe data de 2 octombrie. S-au detașat medici, fiindcă aici era marea problemă, nu erau medici, dar s-a găsit soluția, prin detașări, și Secția ATI a funcționat. Numai că, pe data de 14 ianuarie a acestui an, secția s-a închis din nou. Motivul? Același, lipsă de medici… Detașările, practic, s-au epuizat, ele fiind pe 30 de zile. Succesiv au venit alți medici, alții au rămas la cerere… Nu a existat niciun interes efectiv, din partea conducerii Spitalului CF Witting pentru a funcționa această secție. Nu au existat decât două cereri firave de personal, la începutul lunii august a anului trecut – dar se cereau doar 2 sau 3 medici, ceea ce era inadecvat pentru funcționarea secției. După aceea au apărut și niște hârtii antedatate, care au făcut și obiectul, probabil, al controlului efectuat de Corpul de Control și de Poliția Transporturi în acest an”, mai spune medicul Ungurianu.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO