Antony Blinken – secretarul de stat american – va vizita Ucraina în această săptămână, într-o nouă încercare diplomatică de a demonstra sprijinul „de neclintit” al SUA pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială a acestei țări după ce trupele rusești au făcut o demonstrație de forță militară, a transmis Departamentul de Stat prin intermediul lui Ned Price, purtătorul de cuvânt.

 În ultimele săptămâni, Rusia a desfășurat până la 100.000 de soldați în apropierea granițelor nordice și estice ale Ucrainei, precum și în Crimeea – anexată de Moscova în 2014 – analiștii și specialiștii militari avertizând asupra pericolului unui eventual conflict. Pe 23 aprilie, totuși, oficialii de la Moscova au precizat că a început retragerea forțelor rusești, ceea ce a reprezentat o scădere a tensiunii accumulate în zonă.

Blinken – cel mai înalt oficial american care vizitează Kievul de când secretarul de stat Mike Pompeo a călătorit în Ucraine, în februarie 2020 – se va întâlni cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, și ”va face presiuni pentru acțiuni împotriva corupției, o cerere de lungă durată a partenerilor occidentali din Ucraina”, a mai declarat Ned Price.

Vladimir Putin: ”Națiunile care amenință securitatea Rusiei vor regreta faptele lor”

Vizita lui Antony Blinken are loc chiar în timp ce președintele Joe Biden accentuează presiunea asupra Rusiei, dar se pregătește și pentru un summit alături de omologul său, Vladimir Putin, scopul întâlnirii fiind stabilizarea relației dintre cele două puteri.

Chiar dacă a ordonat retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina, Vladmir Putin nu s-a ferit să lanseze și un avertisment:

”Națiunile care amenință securitatea Rusiei vor regreta faptele lor”, a spus liderul de la Kremlin.

Referindu-se la vizita secretarului de stat american în Ucraina, expertul Yuval Weber de la Institutul Kennan al Centrului Wilson consideră că aceasta este o ”afacere de modă veche a secretarilor de stat SUA”, mesajul transmis fiind acela că guvernul de la Kiev, în acest caz, trebuie să fie convins că este sprijinit într-un astfel de context tensionat.

Pe de altă parte, Weber a menționat și că recenta manifestare de forță a Rusiei ”era destinată să trimită un mesaj și noii administrații Biden, ținând Ucraina în tensiune”. În timp ce Moscova a retras trupele după exercițiile controversate, a lăsat pe poziții echipamente de apărare în regiunile de frontieră, iar Yuval Weber avertizează că poate fi făcută ”o paralelă clară cu pregătirile Moscovei înainte de ofensiva din Georgia, în 2008”.

”O astfel de acumulare de trupe intră într-o oarecare normalitate, așa că data viitoare când va exista o concentrare a trupelor rusești va fi puțin mai puțin surprinzător pentru toată lumea”, a mai spus expertul.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO