În timp ce pandemia de coronavirus rămâne un subiect fierbinte, la nivel mondial, ”jucătorul” Vladimir Putin își urmează, cu strictețe, agenda de lucru. Liderul de la Kremlin mută din nou și anunță că relațiile ruso-chineze se află la cel mai înalt nivel din istorie.

În contextul în care cooperarea strategică dintre Rusia și China provoacă insomnii analiștilor economici și militari din întreaga lume, Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, s-au arătat încântați de începerea lucrărilor de construcţie la un proiect comun, considerat ”revoluționar” de ambele părți, în ceea ce privește energia nucleară.

În ultimii ani, cooperarea dintre Rusia și China nu a mai fost doar o sintagmă lipsită de acoperire, cele două țări colaborând permanent.

  • Comerț cu gaze naturale
  • Proiect de gaze naturale lichefiate din Arctica
  • Tehnologia 5G
  • Servicii cloud
  • Transport intelligent
  • Comerțul dintre China și Rusia a revenit la o creștere pozitivă în primele patru luni ale acestui an, în ciuda efectului negativ al pandemiei, comerțul din ianuarie până în aprilie atingând 40,21 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 19,8 la sută de la un an la altul.
  • Comerțul cu produse agricole rusești, produse alimentare, carne de pasăre și carne de vită a cunoscut o creștere uriașă în 2020.
  • China, achiziții majore de avioane de război rusești tehnologie militară
  • Rusia, un client major pentru utilaje și bunuri de larg consum din China.

”Restricțiile lansate de SUA și aliații săi împotriva Chinei și Rusiei au fost sortite eșecului. China și Rusia vor realiza mai multe evoluții cu sau fără participarea occidentală”

Yang Jinexpert la Institutul de Studii Ruse, din Europa de Est și din Asia Centrală, la Academia Chineză de Științe Sociale

Acorduri semnate încă din 2018

Aceste lucrări sunt, de altfel, rezultatul unor acorduri semnate încă din anul 2018, în timpul unei vizite pe care Vladimir Putin a efectuat-o la Beijing. Potrivit informațiilor din mass-media, valoarea acestui proiect ruso-chonez în energie nucleară s-ar ridica la aproximativ 2,9 miliarde de dolari.

Noile reactoare ale centralelor nucleare de la Tianwan şi Xudabao, care urmează să devină operaţionale în 2026-2028, construite de China în parteneriat cu agenţia rusă Rosatom State Nuclear Energy Corporation (Rosatom), beneficiază deja de ”o fundație”, s-a precizat într-un comunicat transmis de la Kremlin. (n.red. – pe data de 1 decembrie 2007, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege adoptată de Adunarea Federală în temeiul căreia Agenția Federală pentru Energie Atomică urma să fie desființată, iar puterile și activele erau transferate către noua ”Corporație de Stat pentru Energie Atomică Rosatom”)

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO