Ambasada Federației Ruse la București a organizat, joi, o conferință de presă online, cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei – sărbătorită pe 12 iunie -, la care a fost prezent ambasadorul Valery Kuzmin. 

Valery I. Kuzmin, în vârstă de 68 de ani, este de profesie jurnalist și diplomat. Deține funcția de ambasador al Rusiei în România din anul 2016 și, anterior, a fost ambasador al Rusiei în Republica Moldova.

Ambasadorul Federației Ruse a vorbit despre evenimentele cele mai importante ale perioadei actuale, atât din punct de vedere politic – în perspectiva întâlnirii de la Geneva dintre președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladmir Putin -, cât și economic, militar sau medical, în contextul pandemiei de coronavirus, care este departe de a fi încheiată.

Principalele declarații ale ambasadorului Valery Kuzmin:

  • Nu am vizitat niciodată Deveselu. Nu am fost invitați. Dacă eram invitați, mergeam.
  • În cazul unui război NATO – Rusia, Rusia va trata România ca pe un membru al NATO, dacă România rămâne în NATO.
  • NATO dorește să implementeze baze americane în zona Mării Negre (…) Nu văd niciun demers care să relaxeze tensiunea din această zonă.
  • Marea Neagră nu afectează securitatea SUA. SUA doresc să câștige un avantaj nemeritat în această zonă.
  • Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, cu participarea unor ţări occidentale importante, uneori la câteva zeci de mile de Marea Neagră, sunt văzute de noi ca provocatoare, punând în pericol stabilitatea şi situaţia de securitate din Marea Neagră. Sunt constant prezente la graniţele noastre şi fac exerciţii, fără să ascundă acest lucru, fac exerciţii de atac împotriva Rusiei.
  • Vedem că una dintre marile dureri de cap ale Uniunii Europene este mobilitatea militară, și anume adaptarea infrastructurii din țările europene pentru ca forțele NATO să ajungă mai repede la granițele Rusiei. (…) Vedem toate aceste activități ca fiind provocatoare, destabilizatoare pentru situația strategică militară din Europa.
  • Rusia a fost nevoită să stabilească o nouă categorie a partenerilor internaționali, nominalizând anumite state neprietene, iar SUA, etichetate drept ”Statele Unite ale Amneziei”, ocupă primul loc pe această listă.
  • Despre summit-ul Joe Biden-Vladmir Putin: ”Încercam să fim optimiști și constructivi, dar nu cu prețul interesului nostru național legitim”.

Filosofia Rusiei în cazul relațiilor internaționale: ”Un compromis demn, decent”

Jurnaliștii Gândul i-au adresat ambasadorului Valery Kuzmin trei întrebări în timpul conferinței de presă.

Președintele american Joe Biden a declarat, într-un discurs ținut cu ocazia Memorial Day, că SUA sunt pregătite să conducă, din nou, la nivel global. Cum se poziționează Rusia față de o astfel de declarație făcută chiar înainte de întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin care va avea loc la Geneva?

Am auzit mai multe declarații făcute de președintele Joe Biden, de secretarul de stat Blinken sau de alte personalități politice din SUA, declarații potrivit cărora Statele Unite ale Americii sunt pregătite, încă o dată, să preia conducerea mondială. În termeni practici, o astfel de declarație se poate traduce prin inițiativa, convenabilă, de a opune democrațiile unor autocrații sau o altă interpretare.

Ce pot să spun eu? Este o ipocrită transliterare a vechilor (n.red. – conservatori) strategi americani, iar deseori aceștia schimbă conducerea mondială. Și se folosesc termeni precum hegemonie, supremație… Puteți descoperi toate motivele acestei elegante strategii mediatice.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO