Președintele Vladimir Putin declanșează o nouă serie de discuții în contradictoriu după publicarea unui eseu de aproximativ 5000 de cuvinte în care transmite că Ucraina, fără Rusia, nu poate descoperi ”adevărata suveranitate”.

Specialiștii care au analizat acest text scris de Țarul transformat ad-hoc în jurnalist sunt de părere că ”ambițiile imperiale” ale lui Putin ies, din nou, la suprafață, iar încercările Ucrainei de a se apropia din ce în ce mai mult de Uniunea Europeană sunt privite, la Kremlin, ca un pericol la adresa suveranității Rusiei.

Putin: ”Kievul pur și simplu nu are nevoie de Donbas”

Articolul scris de Vladmir Putin a fost publicat pe 12 iulie, iar liderul de la Kremlin pornește de la o idee la care a ținut și ține foarte mult. Rușii și ucrainenii sunt ”un singur popor”, există puteri străine care doresc să destabilizeze Rusia, iar ”o mare parte din Ucraina modernă ocupă ținuturi istorice rusești”.

Mai mult, Putin lansează și un avertisment scris, sugerând o nouă ”decupare” a Ucrainei: ”Devin din ce în ce mai convins de acest lucru: Kievul pur și simplu nu are nevoie de Donbas!” (n.red. – regiune istorică, economică și geografică în estul Ucrainei, care include regiunile Donețk și Luhansk)

Președintele rus și-a încheiat eseul amplu încercând să dea de înțeles că tot ceea ce se întâmplă în Ucraina depinde de… consimțământul Moscovei.

„Sunt încrezător că adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă doar în parteneriat cu Rusia”, a transmis Vladimir Putin în acest eseu.

Președintele Ucrainei: ”Putin are prea mult timp liber”

Articolul scris de președintele rus l-a determinat pe Volodymyr Zelensky, președintele Ucrainei, să declare că liderul de la Kremlin ”are mult timp liber”, motiv pentru care este preocupat și de redactarea unor astfel de eseuri în care își detaliază convingerile.

”Ei bine, eu nu pot decât să invidiez faptul că președintele unei mari puteri poate aloca atâta timp pentru un volum de muncă atât de detaliat”, a trasmis Zelenski, potrivit publicației Korrespondent.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO