A fi soția unui președinte, indiferent de țara plasată în scenariu, poate părea o provocare căreia Prima Doamnă trebuie să îi facă față cu zâmbetul pe buze. O viață în doi absolut normală se transformă, radical, după preluarea unui mandat de președinte, iar fiecare zi a cuplului prezidențial este așezată sub lupa mass-mediei necruțătoare, a analiștilor politici imperturbabili, a economiștilor pragmatici și firește, a designerilor vestimentari atenți până la cel mai mic detaliu al ținutelor.

România ultimelor trei decenii a fost ”cârmuită” de patru președinți – Ion Iliescu (1989 – 1992, 1992-1996 și 2000 – 2004), Emil Constantinescu (1996 și 2000), Traian Băsescu (2004 și 2014) și Klaus Iohannis, cel care a preluat mandatul prezidențial pe data de 21 decembrie 2014, iar acum se află la cel de-al doilea mandat.

Fiecare dintre ei a fost aplaudat, contestat, lăudat sau criticat. Însă fiecare dintre ei a scris – Klaus Iohannis încă scrie – o pagină de istorie contemporană a României, cu mai mult sau mai puțin ”har”, rămânând ca istoricii, peste timp, să tragă toate concluziile. GÂNDUL.RO vă prezintă o GALERIE FOTO care transcende, totuși, simpla perspectivă a unor imagini surprinse la diferite intervale de timp.

Alături de președinții României de după Revoluția din Decembrie 1989 s-au aflat, însă, și Primele Doamne. Dacă ar fi să facem un scurt exercițiu analitic, Nina Iliescu, Nadia Constantinescu, Maria Băsescu și Carmen Iohannis sunt legate, indiscutabil, printr-un ”fir” invizibil.

Primele Doamne ale României, departe de lumina reflectoarelor, dar niciodată absente

Primele Doamne ale României ultimelor trei decenii au în comun – dincolo de statutul de pereche a șefului statului – o discreție indiscutabilă, de un bun-gust evident, preferând să își sprijine soții departe de lumina reflectoarelor, însă fiind la brațul acestora în timpul evenimentelor importante, fie ele politice, culturale sau sociale. Dar sfaturilor lor – în momentele atât de scurte de intimitate – sau protecția și echilibrul feminin de care (mai ales) un președinte are nevoie nu pot fi, niciodată, minimalizate.

”Femeia e ca o punguță de ceai: nu știi niciodată cât de tare este până nu o vezi cum fierbe”, spunea Eleanor Roosvelt, soția lui Franklin Delano Roosvelt, președintele SUA și Prima Doamnă a Americii în perioada 4 martie 1933 – 12 aprilie 1945.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO