”Eu mă duc şi simt nevoia să spun ţarului Rusiei cum trebuie să trăiască dacă eu am dispărut. Trebuie să gândeşti şi să acţionezi cu prudenţă”, scria misticul rus Grigori Rasputin în 1916, iar sfatul ”Călugărului nebun”, așa cum i s-a mai spus, se transformă într-unul atemporal.

Pe de altă parte, George Washington, primul președinte SUA (30 aprilie 1789 – 3 martie 1797), transmitea că ”mai bine să fii singur decât într-o tovărăşie îndoielnică”, iar într-o lume împărțită/adjudecată de două mari puteri – SUA și Rusia dețin, împreună, 90% din arsenalul nuclear al lumii – se poate vorbi, cel mult, de interese comune, nicidecum de ”tovărășii”, fie ele mai mult sau mai puțin… îndoielnice.

Vladimir Putin – etichetat drept ”Țarul de la Kremlin” de foarte multe ori, atât de adversari, cât și de susținătorii fervenți, cei care văd în el un ”om providențial” pentru Mama-Rusia contemporană – oferă imaginea bine întreținută la nivel de PR a unui lider impetuos, ferm și elegant, iar acțiunile sale, de-a lungul timpului, chiar și cele de forță, au în spate o strategie bine pusă la punct.

Adulat și contestat, deopotrivă, Putin pare prototipul conducătorului care nu poate fi prins, niciodată, pe picior greșit, iar atunci când apar, totuși, astfel de situații execută rapid piruete verbale salvatoare sau ia decizii prin care încearcă – de multe ori reușește – să recâștige terenul pierdut într-o fază incipientă.

După plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă, în urma alegerilor câștigate de Joe Biden, s-a spus că Vladimir Putin a pierdut un ”prieten” și că noul președinte american îi va induce insomnii. Cu siguranță, doar medicul personal al lui Putin ar putea oferi informații prețioase despre eventualul nesomn al ”Țarului”, însă este evident că atitudinea lui Biden, cel puțin până acum – la nivel declarativ – îi transmite președintelui rus că mutările strategice americane nu vor lipsi.

Prima întâlnire dintre cei doi lideri, desfășurată la Geneva, a fost mai mult un ”preludiu” al unor viitoare confruntări politice pe care întreaga planetă le anticipează. Fără o conferință de presă comună – iar interpretările nu au întârziat să apară, de altfel, inducându-se chiar și ideea că președintele american a fost sfătuit de echipa de consilieri să evite a-i oferi lui Putin posibilitatea de a lua ”caimacul” într-o apariție ”în doi” –, fiecare președinte și-a prezentat punctul de vedere, pornind către casă cu propriile idei, concluzii și scenarii pe termen mediu sau lung.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO