În timp ce alte țări – inclusiv SUA – s-au grăbit să-și evacueze ambasadele din Kabul, după ce talibanii au ocupat capitala Afganistanului, Rusia anunță că diplomații săi lucrează într-o atmosferă calmă și că nu va evacua personalul, fiindcă a primit asigurări că siguranța ambasadei nu va fi afectată.

Retragerea trupelor americane din Afganistan, după 20 de ani, l-a determinat pe Vladmir Putin să trimită ”săgeți” peste Ocean, afirmând că aceste două decenii au însemnat o ”tragedie” pentru țară și americanii au încercat, fără succes, ”să le implanteze afganilor normele lor şi standardele lor de viaţă”.

În același timp, reprezentantul Rusiei la Organizația Națiunilor Unite (ONU) a plusat, la rândul său, spunând că retragerea SUA din Afganistan poate fi tradusă prin ”sfârșitul multor ani de vărsare de sânge”.

Talibanii sunt etichetați drept ”băieți normali” (”normal guys”) iar Kabulul este o capitală ”mai sigură ca înainte”, au afirmat diplomați ai Rusiei.

”Timp de 20 de ani, soldaţii americani au fost prezenţi pe acest teritoriu, 20 de ani de încercări de a «civiliza» oamenii care trăiesc acolo, de a le implanta normele lor şi standardele lor de viaţă. Rezultatul este o tragedie, pierderi pentru cei care au făcut acest lucru, Statele Unite, şi mai mult pentru oamenii care trăiesc pe teritoriul Afganistanului”, a declarat Vladimir Putin.

Faptul că Rusia aplaudă plecarea soldaților americani din Afganistan, transmițând, prin vocea ”Țarului”, că nu poate fi impus ”ceva ce este din afară”, reprezintă și o dovadă că, uneori, memoria poate juca feste.

În 1979, pe data de 24 decembrie, pornind de la sprijinul acordat de URSS unui guvern ”prieten” (asta în contextul în care Rusia consideră, azi, că guvernul susținut de SUA în Afganistan era unul ”marionetă”), rușii au pătruns în Afganistan și au rămas acolo aproape 10 ani. Ultimele trupe sovietice au fost retrase din Afganistan între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO