Atacuri planificate minuțios de ”minți diabolice”, opere de artă ale patrimoniului universal ajunse în mâinile infractorilor, sume uriașe de bani și bijuterii furate în timp record, iată un tablou cu accente dramatice și, uneori, aproape cinematografice.

Se spune că un ”jaf perfect” nu poate fi transpus în realitate de nimeni, indiferent cât de pregătit ar fi și cât de pragmatic și-ar calcula fiecare mișcare. Însă tentațiile nu au lipsit, niciodată, iar de aici și până la ”momentul acțiunii” nu a mai trecut multă vreme.

Astfel de planuri au fost concepute și puse în practică, de-a lungul istoriei, iar autorii lor – chiar dacă au fost prinși, în cele din urmă, deși au existat și cazuri în care hoții nu au fost identificați niciodată – au devenit personaje ale unor legende urbane în care riscul și dorința de câștiguri fabuloase s-au împletit în scenarii aproape incredibile.

Celebra ”Mona Lisa”, sustrasă din… ”patriotism” și ascunsă sub mantia hoțului

21 august 2011. Conducerea Muzeului Luvru îl angajase pe Vicenzo Perrugia să se ocupe de sticla securizată pentru unele dintre cele mai importante opere de artă.

Printre acestea, firește, se afla și capodopera lui Leonardo da Vinci, ”Mona Lisa”. În ziua respectivă, după ora de închidere a muzeului, dând dovada unui curaj ieșit din comun și profitând de ”sincope” evidente ale sistemului de pază, Vicenzo Perrugia a intrat în sala unde era expusă ”Mona Lisa” și, pur și simplu, a scos tabloul din ramă.

A ieșit din Muzeul Luvru având pictura ascunsă sub mantie, iar opera de artă a rămas în apartamentul hoțului timp de mai multe luni, depusă într-un cufăr care avea fund dublu. Probabil că acolo ar fi rămas foarte multă vreme dacă Perrugia nu ar fi încercat să vândă tabloul unui dealer de opere de artă din Florența. Acesta, surprins de o asemenea ofertă, a contactat poliția, iar Vicenzo Perrugia a fost trimis la închisoare pentru… 7 luni.

Hoțul și-a motivat gestul spunând că, de fapt și de drept, a furat ”Mona Lisa” din ”patriotism”, fiindcă – în opinia sa – tabloul aparținea Italiei.

Aeroportul Schiphol, Amsterdam – cel mai mare jaf de diamante din istorie

Jaful de pe aAeroportul Schiphol din Amsterdam a debutat printr-o pregătire atentă, chiar dacă specialiștii îl consideră unul ”rudimentar” ca ”modalitate de acțiune”. Cu două săptămâni înainte de ”lovitură”, patru oameni au furat un autocamion de marfă KLM – companie aeriană olandeză – şi uniforme KLM pentru a înlătura orice suspiciune până în ultimul moment, astfel încât să poată să tranziteze zonele de securitate ale aeroportului fără să atragă atenția asupra lor.

Pe data de 25 februarie 2005 are loc cel mai mare jaf de diamante din istorie –  circa 118 milioane de dolari -, numai că suma totală nu poate fi cuantificată din cauză că foarte multe dintre pietrele prețioase care au fost furate nu erau încă tăiate, iar în astfel de condiții, valoarea lor nu poate fi stabilită cu precizie.

În ziua respectivă, hoţii s-au îndreptat către un autocamion KLM care transporta un seif în care erau depozitate diamante netăiate, cu destinaţia Antwerp. Fără să se sinchisească de privirile a numeroși martori, hoții i-au ameninţat pe şoferi, le-au cerut să coboare din maşină, şi, pur și simplu, au fugit cu camionul.

Hoții au ştiut exact care camion KLM era ţinta, iar poliţiștii au suspectat că a fost vorba despre o acţiune planificată din interior. Era a doua oară, în şase luni, când în terminalul aeroportului avea loc o infracţiune și mai mulţi oameni au fost arestaţi în urma anchetei.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO