Sintagma ”cea mai bună apărare este atacul” a devenit un laitmotiv, fiind folosită atemporal, în diferite situații, dar cu atât mai mult atunci când este vorba despre mutări pe tabla geostrategică a lumii.

Vladimir Putin, unul dintre liderii carismatici care s-au îndrăgostit de această expresie – conștient că lumea, așa cum o știa, așa cum o știam cu toții, se află într-o continuă schimbare – este, la rândul său, un simplu om. Are regrete, deziluzii și dorințe personale, ține până în măduva oaselor la ”Maica Rusia” și, poate tocmai din această cauză, demonstrează – cu o consecvență indubitabilă – un subiectivism á la Kremlin care nici măcar nu mai surprinde pe cineva.

Președintele Rusiei, dincolo de eticheta de ”Țar” pe care, deși nu o declară, o apreciază la justa ei valoare cu conotații istorice mângâietoare, poate fi considerat un personaj aproape shakespearian, celebra întrebare ”A fi sau a nu fi?” devenind, pentru el, una covârșitoare. Din toate punctele de vedere.

În ceea ce privește certitudinile, Putin, la 68 de ani, este considerat de multe rusoaice cel mai atrăgător bărbat al țării, și-a asigurat funcția supremă în stat până prin 2036 (atunci când va avea venerabila vârstă de 84 de ani), dacă nu cumva – între timp – se va decide să pluseze, știe că gazul rusesc încă ”face legea”, organizează ”jocuri de-a războiul” alături de state-partenere, chiar în pragul NATO (contraatacând și spunând că, de fapt, NATO a venit în pragul Rusiei) și se relaxează în Siberia. Ultimele imagini au făcut, din nou, înconjurul planetei, Putin fiind fotografiat în timp ce se plimba prin decor, prindea un pește cu lanseta și scruta orizontul cu ajutorul unui binoclu, având o atitudine relaxată care ar putea fi menită să adoarmă vigilența adversarilor, deși întreaga planetă s-a obișnuit cu un președinte rus care joacă hochei, înoată în ape aproape înghețate, conduce mașini militare sau face judo.

Dacă aducem în discuție incertitudinile, Vladimir Putin pare să le fi eliminat, demult, de pe agenda sa de lucru. Rămâne ferm convins că Occidentul vrea să-i sufle de sub nas ”sateliții” – vezi Ucraina sau Moldova, acolo unde Maia Sandu insistă că Rusia trebuie să-și retragă trupele și armamentul de pe teritoriul republicii – și acționează în consecință. Deocamdată, punând carioca pe hartă și trasând deja celebrele sale ”linii roșii”.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO