De la o vreme încoace, fotbalul din România locuiește într-o lume metastaziată de scenarii imaginare, o lume a fantomaticului ”Stat paralel”. Într-o ”conspiratită” acutizată. Dacă pleci urechea la patronii din Liga I, la apretații care populează ”oficialele” ori la unele personaje smintite, aflate la amurgul carierei lor politice, totul pare dictat de ”Statul paralel”. Într-un fotbal paralel.

Deunăzi, Liviu Dragnea ne dezvăluia ad-litteram, nu în vreo tentativă de anecdotă, că ”Gigi Becali a fost ținta Statului paralel”. Declarație suficientă cât să șifoneze și mai mult vreo minte (deja) șifonată.

Am putea suspecta că onorabilul domn Dragnea, ”bunic” de echipă de fotbal (de vreme ce fiul lui a fost ”tatăl” uneia), nu vorbește din cărți. ”Știe el ce știe, dar a tăcut până acum, fiindcă n-a fost lăsat să spună mai multe! De asta l-au închis!”, s-ar contorsiona, lesne, gândul călător care traversează țeasta oricărui primat din fauna fotbalistică.

Dar domnul Dragnea nu e decât un suferind de neatenție care cunoaște că oratoria șantieristică la peluze are puterea de a resuscita notorietatea. Prost nu e! Doar că n-a mai nimerit timpul potrivit. Înainte să fie încarcerat, un asemenea discurs funcționa. Azi, în 2021, e perimat!

Păi, să ne amintim doar ce discursuri se propagau în spațiul public în preajma lui 2019, când Dragnea a fost întemnițat. De la realegerea din 2018 a lui Răzvan Burleanu la șefia FRF, statul paralel a devenit ubicuu în dezvăluirile publice. ”Păpușarii” Statului paralel au fost, de asemenea, omniprezenți în orice luare de poziție. Trăgeau sfori, aranjau ploi, vezi Doamne! Mircea Sandu, Răzvan Burleanu, Dumitru Dragomir, Gino Iorgulescu, Gică Popescu, inculpații din ”Dosarul Transferurilor” ar fi fost, chipurile, doar ”pioni” pe tabla de șah a „Statului paralel”. O tablă pe care Vasile Dîncu ori Victor Ponta, Florian Coldea, George Maior, șefi ai serviciilor (dintre cele mai) secrete sau nume aiuristice și-ar fi împărțit piesele albe și negre!

♣ Adrian Artene