Joi, 30 septembrie, comunitatea din Bran a avut parte de ceea ce s-ar putea numi ”ziua cea mai lungă”. Consiliul Local s-a întrunit într-o ședință ordinară pentru a vota prima etapă a unui proiect controversat. Cu sau fără supermarket în Bran?

Reporterii GÂNDUL au fost prezenți la fața locului, pentru a lua ”pulsul” unei astfel de zile cruciale pentru comunitatea din Bran, iar votul dat de consilierii locali a fost unul… anticipat de cei care s-au declarat, de-a lungul timpului, împotrivă. Consiliul Local Bran a aprobat, cu majoritate de voturi, proiectul care permite elaborarea planurilor urbanistice pentru construcția a două supermarketuri aproape de centrul stațiunii, Lidl și Penny. De menționat că reprezentanții mass-media nu au putut filma ședința, cu motivația că regulamentul nu permite asta și că ședința de consiliu este transmisă, live, pe pagina de Facebook a Primăriei Bran.

La ședință au participat 13 dintre cei 15 consilieri locali ai comunei Bran, dintre care 11 au votat pentru proiectul de hotărâre, iar doi au fost împotrivă. Avizul consilierilor locali permite întocmirea documentației de urbanism PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru ”Construire centru comercial, gospodărire apă și împrejmuire, amenajare parcare, amenajare acces și amplasare mijloace publicitare la adresa din comuna Bran, sat Sohodol, strada Cavaler Ioan de Pușcariu nr. 22”.

otodată, consilierii locali au aprobat și proiectul care permite schimbarea destinației terenului de pe strada Cavaler Ioan de Pușcariu nr. 18 din Bran. Acesta nu va mai fi teren pentru construcție de locuințe, ci pe el se vor putea amplasa spații comerciale.

Păreri pro și contra înainte de ședința Consiliului Local

Construcția unor supermarketuri în apropiere de centrul stațiunii a împărțit Branul în două tabere. Pe de o parte, micii producători sunt revoltați și spun că aceste supermarketuri înseamnă distrugerea tradițiilor din zonă, strică imaginea comunei, vor duce la desființarea multor locuri de muncă și vor îngreuna, suplimentar, circulația din localitate.

ÎN EXCLUSIVTATE pentru GÂNDUL, trei consilieri locali și-au prezentat, pe scurt, punctele de vedere chiar înainte de începerea ”ședinței furtunoase”.

Petru Mogan, consilier local Bran (Pro România): ”Are și câteva conotații penale acest proiect. Mi se pare halucinant”

Petru Mogan, consilier local Bran (Pro România), a declarat, de la bun început, că acest proiect are ”câteva conotații penale”, iar acordul vecinilor nici nu există în momentul de față.

Votul său va fi împotriva proiectului, a mai spus consilierul local, înaintea ședinței, pentru că nu este de acord cu prezența unei multinaționale în locația respectivă.

”Din punctul meu de vedere nu, deoarece se pare că are și câteva conotații penale acest proiect, deoarece nu avem acordul vecinilor. Este și un monument istoric (n.red. – în zona respectivă) al cavalerului Ioan de Pușcariu și nu cred că o să votăm. Asta-i părerea mea, ceea ce îmi și doresc. Dacă o să votăm, eu voi vota împotrivă, nu sunt de acord cu această multinațională acolo. S-o amplaseze la periferie, n-am nicio problemă. Traficul, pentru noi, e și-așa dezastruos și o să-l aglomerăm și mai mult și mai tare. Pe lângă faptul că o să și distrugem câteva afaceri locale. Îmi doresc ca oamenii mei să fie, în continuare, bogați, așa cum au fost înainte, pentru că au avut și gospodării, au avut și serviciu. Au adus plusvaloare satului ăsta, comunității acesteia și așa îmi dorească fie în continuare, un sat bogat, de oameni înstăriți.

Consilierul local Petru Mogan s-a referit și la un alt subiect controversat din acest scenariu tensionat al implementării unui supermarket (sau chiar două supermarketuri) în Bran, respectiv strângerea de semnături în favoarea acestui proiect – în timpul liber – de către poștașul localității. Consilierul local a anunțat că va face și o intepelare, în acest sens, din partea Pro România.

”(n.red. mi s-a spus aseară) că poștașul n-a făcut decât în afara serviciului, eu știam decât de 200 de semnături, am înțeles atunci, la dezbaterea publică, acum mi-a spus aseară că are vreo 500 de semnături. Enorm de mult. El, prin natura serviciului, din punctul meu de vedere, a făcut un abuz. Nu e în regulă. Nu e normal. M-au sunat și șefii lui și se pare că-i protejat. Și tind să cred că el a făcut de multe ori chestia asta și a strâns semnături și pentru altceva. Și nu e în regulă. Le-a făcut pe linie de partid, pentru mine e o aberație. E un abuz”, a mai spus consilierul local Petru Mogan.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO