Condamnat la închisoare într-un dosar de fraudă despre care a spus – de fiecare dată – că a fost ”fabricat” de Moscova, disidentul rus Alexei Navalnîi, cel mai vehement contestatar al lui Vladimir Putin, a apărut în fața unei comisii speciale a penitenciarului unde este încarcerat.

Deloc surprinzător, în opinia sa, Navalnîi a fost catalogat drept ”terorist” și ”extremist”, reușind – ulterior –, prin intermediul avocaților săi, să transmită un mesaj care a fost postat pe pagina personală de Instagram.

Navalnîi povestește, practic, cum a decurs respectiva înfățișare în fața comisiei speciale, oferind un tablou aproape incredibil în urma căruia i s-a modificat ”statutul” de deținut și a devenit, oficial ”terorist”.

Vot în unanimitate împotriva ”extremistului” Navalnîi

Comisia specială a penitenciarului unde disidentul rus ispășește o condamnare de 2 ani și 8 luni de închisoare a votat în unanimitate schimbarea statutului deținutului Navalnîi în ”terorist” și ”extremist”, ceea ce arată foarte clar că presiunea împotriva sa este departe de a se afla pe un trend descendent.

Într-un discurs ținut în sala de judecată de la Moscova, înainte de pronunțarea hotărârii, Navalnîi a acuzat direct autoritățile ruse și pe președintele Vladimir Putin, că sunt responsabili pentru persecuția sa – și otrăvirea sa cu un agent mortal.

Navalnîi a povestit că a fost dus în fața unui număr impresionant de oameni care au participat la respectiva ședință, și că atmosfera semăna cu aceea de la o nuntă, numai că în locul mirilor se afla ”șeful”, așezat sub ”portretele liderilor”.

”Mă întreb de ce este totul atât de solemn? Există prea mulți participanți pentru o acțiune obișnuită. Aveți de gând să citiți decizia prin care sunt condamnat la moarte?”, s-a întrebat Alexei Navalnîi atunci când a apărut în fața comisiei speciale a penitenciarului.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO