Valul patru al pandemiei de coronavirus, mult mai agresiv decât toate celelalte de până acum, pune o presiune uriașă pe întreg sistemul medical din România, iar numărul persoanelor infectate crește cu o rapiditate alarmantă. Din nefericire, sunt înregistrate, în fiecare zi, din ce în ce mai multe decese, iar una dintre sintagmele des folosite este aceea că nu există, încă, un tratament miraculos pentru COVID-19.

Specialiștii sunt de părere, însă, că o vaccinare și o testare masivă a populației ar fi fost o ”armă” redutabilă în fața asaltului declanșat de tulpina Delta a coronavirusului. Medicii resimt, din ce în ce mai mult, toată această presiune indusă de numărul foarte mare de pacienți infectați. Oboseala, epuizarea fizică și psihică, lupta permanentă pentru salvarea vieții pacienților aflați în stare critică, personalul redus numeric, toate acestea oferă un tablou al unei bătălii care, deocamdată, nu a ajuns nici măcar la un ”armistițiu” cu dușmanul nevăzut și nemilos COVID.

Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina din București, a mărturisit, într-un interviu pentru Gândul, cât de critică a ajuns situația din secțiile de Terapie Intensivă, unde pacienții se luptă pentru fiecare respirație, iar în ochii lor se văd panica și disperarea.

Doctorul Zarafin a îngrijit pacienți din martie 2020, dar spune că acum, în valul patru, starea celor care ajung în ATI se agravează mult mai repede decât se întâmpla în celelalte valuri. Numărul zilnic al pacienților cu COVID-19 decedați a ajuns de ordinul sutelor, mulți dintre ei pentru că ajung târziu la medic, de multe ori după mai bine de o săptămână în care au luat medicamente citind recomandări pe internet.

Medicii sunt epuizați, asistenții medicali au ajuns să facă ture de 12 ore, iar secțiile ATI sunt mai pline decât oricând de la începutul pandemiei, o situație care putea fi evitată dacă nu se pierdea timp prețios și oamenii se vaccinau, mai spune Laura Zarafin.

♣ Adina Anghelescu-Stancu & Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO