Cu mâna pe robinet și cu ochii ațintiți, ostentativ-persuasiv, către UE. Aceasta poate fi o imagine sugestivă a unui Vladimir Putin care, cel puțin declarativ, dorește cu ardoare o stabilizare a pieței gazului natural, în condițiile în care prețurile au explodat, la nivel european, iar Rusia păstrează în conducte ”asul” câștigător.

Această alarmantă criză a gazelor naturale în care se regăsește Uniunea Europeană se adâncește cu fiecare zi care trece. Facturile au crescut și vor crește substanțial, anunță specialiștii, iar recorduri istorice de preț au fost deja depășite. În acest context, Rusia lui Vladimir Putin joacă ”tare” – la umbra unor declarații politically correct -, iar dependența europenilor de gazul rusesc iese din nou în evidență și, cum se spune, ”doare la buzunar”, indiferent de țară.

Stocurile de gaz, la nivel european, sunt în scădere abruptă, iar jumătate din cantitatea necesară Uniunii Europene provine din Rusia şi Norvegia. Numai că operatorul de rețea norvegian Statnett SF a anunțat că aprovizionarea cu energie electrică din sud-vestul țării este ”presată” din cauza intrărilor scăzute și a stocurilor aflate în scădere, apărând alte semne de întrebare îngrijorătoare.

În astfel de condiții, punctând în stilul său inconfundabil, Vladimir Putin se poziționează, din nou, în postura unui profesor care îi ceartă pe elevi de la catedră pentru că nu și-au făcut temele corespunzător. Actuala criză a gazelor trebuie stabilizată urgent – a transmis Putin la forumul ”Săptămâna rusă a energiei”, desfăşurat la Moscova. Iar aceasta nu este altceva decât rezultatul unei abordări greșite a Uniunii Europene, în pofida faptului că Rusia a fost, rămâne și va fi un ”partener de încredere” care nu dorește decât cooperare. Din cauza unor decizii bazate pe interese anti-Rusia, prețul pentru 1.000 metri cubi de gaz a crescut de zece ori față de 2019. Nu este pentru prima oară când vina este mutată, ad-hoc, peste gardul vecinilor, iar respectivii ar trebui, într-un eventual scenariu, să își pună cenușă în cap și să se închine Gazprom.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO