De unde, până mai ieri, Vladimir Putin era comparat cu un jucător de șah, dintr-o dată este privit ca un temut adversar la poker. Uniunea Europeană are, însă, un as în mânecă. Jucătorii de poker plusează, de multe ori, la cacealma.

Criza gazului care afectează continentul european este un exemplu grăitor. E drept, Putin știe să-și joace cărțile și nu i se clintește niciun mușchi de pe față atunci când sugerează noi scenarii din care Rusia are de câștigat. Menține o privire tăioasă ca un cuțit bine ascuțit și, de-a lungul timpului, a transmis ideea că vrea adversari ”puternici” – declarându-se, implicit, un partener de forță – și preferând varianta în care joacă tare, uneori ”la rupere”.

Evident, cea mai bună apărare este atacul, cu atât mai mult cu cât stai pe același scaun al ”mesei de poker” de câteva decenii. Analiștii vorbesc deja despre ”șantajul Rusiei”, fiindcă Rusia ține mâna pe robinet. Și orice rotire a robinetului nu se face decât în funcție de interesele ”Rodinei”.

Dacă UE este vulnerabilă, în acest moment, la nivel energetic – o afirmație care dă fiori în prag de iarnă -, nu trebuie să descoperi un vinovat la Kremlin, atâta timp cât ești conștient că Moscova nu lasă garda jos. Trebuie să reacționezi în consecință, să te adaptezi noilor condiții, asta în timp ce 90% din necesarul de gaze naturale al UE provine din importuri, mare parte direct din Rusia lui Putin. Îngrijorare pe care a transmis-o și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

”Vladimir Putin încearcă să mențină țările foste sovietice în zona de influență a Kremlinului”

În consecință, momentul este complicat. Moscova este acuzată că joacă poker cu Uniunea Europeană. Annalena Baerbock, co-președinte al Partidului Verzilor din Germania, a vorbit despre ”șantaj”. De ce? Fiindcă Vladimir Putin insistă ca Nord Stream 2 să primească OK-ul, cu atât mai mult cu cât, la nivel tehnic, conducta este pregătită să pompeze.

În Republica Moldova, amenințarea cu întreruperea gazului este permanentă. Negocierile dintre autoritățile de la Chișinău și reprezentanții Gazprom sunt în impas. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Vladimir Putin nu are pe agendă discuții referitoare la o astfel de ”chestiune”.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO