În majoritatea zilelor de vineri, pe site-ul Ministerului Justiției din Federația Rusă este publicată o listă a instituțiilor media și persoanelor care sunt finanțate din străinătate, iar Dmitry Muratov – care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021, alături de Maria Ressa – consideră că totul se reduce la o ”sugrumare blândă” a jurnalismului.

Jurnaliștii independenți se plâng că o astfel de listă prezintă, de fapt și de drept, o listă a celor considerați ”agenți străini” și care sunt plasați, astfel, pe o ”listă neagră” a adversarilor regimului lui Vladimir Putin.

În luna iulie a anului 2012, Parlamentul Rusiei a adoptat legea privind ”agenții străini”, solicitând ONG-urilor ruse să se înregistreze la Ministerul Justiției din Federația Rusă drept ”organizații care îndeplinesc funcții de agenți străini” dacă primesc finanțare din străinătate și se implică în activități descrise în mod vag ca ”activități politice”.

Întrucât, în iunie 2014, legea a fost modificată pentru a permite Ministerului Justiției să înregistreze, din proprie inițiativă, ONG-urile drept „agenți străini”; întrucât, în noiembrie 2017, domeniul de aplicare al legii a fost extins pentru a impune utilizarea etichetei de „agenți străini” împotriva oricărui organ mass-media străin care primește, direct sau indirect, finanțare din străinătate”, se mai precizează pe site-ul sursei citate.

Vladimir Putin: ”Această lege nu interzice nimănui să aibă propria opinie”

Președintele Rusiei a transmis că nici vorbă de așa ceva, lista respectivă fiind doar modalitatea de a arăta rușilor instituțiile media și jurnaliștii care primesc bani ”din afară” pentru a-și exprima puncte de vedere subiective în legătură cu politica internă a țării.

Nu este vorba despre a pune botniță presei sau de a cenzura presa, a mai specificat Vladimir Putin.

”Această lege nu interzice nimănui să aibă propria opinie asupra unei probleme. Este vorba despre a primi ajutor financiar din străinătate în timpul activităților politice interne”, a spus liderul de la Kremlin.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO