Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cheamă românii la ”Marșul Unirii Românilor”, pe data de 1 decembrie, la Alba-Iulia, numai că în filmul prezentat este folosită, ca fundal muzical, piesa ”Clopotul reîntregirii”, compusă de Ștefan Hrușcă pe versurile regretatului Adrian Păunescu. 

În videoclipul respectiv se precizează că George Simion – co-liderul AUR – ”cheamă românii în stradă, pe data de 1 decembrie, de Ziua Națională a României”, la un ”Marș al Unirii” care va avea ca punct de pornire gara din Alba-Iulia. Pe fundal a fost inserată piesa ”Clopotul reîntregirii”, interpretată de Ștefan Hrușcă, iar vocea inconfundabilă a lui Adrian Păunescu se face auzită. Mai mult, pe ”burtiera” clipului apare și un vers al piesei: ”Veniți, români, veniți la Mecca noastră!”

Contactat de GÂNDUL, Andrei Păunescu, fiul marelui poet și fondator al Cenaclului ”Flacăra”, ne-a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE, că este bine că un cântec – ”Clopotul reîntregirii” – și versurile marelui poet sunt folosite, dar nu ar trebui să existe îndemnuri explicite pentru un partid anume.

”Clopotul reîntregirii” este o piesă care a fost scrisă pentru toți românii, indiferent de orientarea lor politică, iar Andrei Păunescu a precizat că ar fi fost normal ca reprezentanții AUR să ceară acordul pentru a folosi piesa respectivă într-un clip de partid – ”Era frumos să fim întrebați”.

”Nu mi se pare normal să folosească în interes partinic un cântec scris pentru toți românii. E frumos că memoria lui Adrian Păunescu și un cântec făcut de Ștefan Hrușcă, pe versurile tatălui meu, sunt folosite, dar nu cred că este potrivit să se folosească doar cu îndemnuri explicite pentru partid. Piesa Clopotul Reîntregirii este, în același timp, și a social-democraților, și a liberalilor, și a țărăniștilor – dacă mai există -, și a AUR, și a tuturor. Era frumos să fim întrebați, mai ales că am ascultat cu mai multe ocazii versuri ale tatălui meu, citate de liderii AUR, și e foarte bine că le știu (de exemplu Capul de la Torda: «Nu mai acuzați străinii că ne taie domnitorii»/«Totuși, unde-au fost românii când a fost tăiat Viteazul?»), dar bine ar fi să spună autorul și să ne întrebe și pe noi”, a declarat Andrei Păunescu.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO