Devenit, astăzi, o ”prelungire” a mâinii utilizatorului unui computer, banalul mouse (”șoarece”) s-a transformat într-un accesoriu indispensabil care poate fi descoperit pe orice birou. Mouse-ul facilitează navigarea pe internet sau lucrul cu documentele, indiferent de extensia lor, iar click-ul emis atunci când degetul atinge unul dintre butoanele sale este inconfundabil.

Pe 9 decembrie se împlinesc 53 de ani de când ”șoarecele” a pornit pe drumul care l-a consacrat în istoria IT, iar inventatorul său a făcut senzație în fața a peste 1.000 de spectatori, în timpul unei conferințe care a avut loc în San Francisco.

În 1968, inventatorul mouse-ului a primit un cec de 10.000 de dolari pentru ”creația” sa, iar suma s-a transformat într-o primă plată pentru o casă de țară destul de modestă.

Mult timp după aceea, în 1999, părintele mouse-ului – care s-a stins din viață pe data de 2 iulie 2013 – a primit Medalia Națională a Tehnologiei pentru invențiile sale, cel mai înalt premiu pentru oamenii de știință din Statele Unite, decernat pentru realizările lor IT.

Inventatorul Douglas Carl Engelbart, unul dintre ”pionierii” internetului

Părintele mouse-ului, Douglas Carl Engelbart, de la Stanford Research Institute din California, s-a născut pe 30 ianuarie 1925, în Portland, SUA. A fost inventator și unul dintre ”pionierii” internetului sau, așa cum se mai spune, al interacțiunii om-calculator.

Engelbart a condus echipa care a inventat hipertextul și calculatoarele în rețea, fiind și un precursor al interfeței grafice, dar și un promotor al dezvoltării și utilizării rețelelor de calculatoare.

Și-a câștigat celebritatea prin inventarea mouse-ului pentru computer, alături de studentul Bill English, despre care există foarte puțin informații biografice, însă fotografia sa se află pe site-ul muzeului virtual Stanford.

Ulterior, Jeff Rulifson – șef al Grupului de cercetare VLSI de la Sun Microsystems Laboratories – a îmbunătățit semnificativ designul mouse-ului și a dezvoltat software-ul pentru acesta.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO