Marele filosof român Emil Cioran s-a stabilit, la începutul anului 1941, în Franța, acolo unde a trăit până la sfârșitul vieții sale, pe 20 iunie 1995, fără să ceară cetățenia franceză. Emil Cioran revine în actualitate prin mii de pagini de manuscris care au fost scoase la licitație în Hexagon, pe 20 decembrie 2021.

 ”N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzațiilor mele”, concluziona Emil Cioran, la un moment dat, făcând un ”bilanț de suflet” al întregii sale vieți și al operei sale.

După moartea Simonei Boué, prietena de o viață a lui Emil Cioran, o serie de manuscrise ale acestuia – peste 30 de caiete – au fost găsite în apartamentul lor de o menajeră, care a încercat în 2005 scoaterea la licitație și valorificarea lor. Inițial, o hotărâre a Curții de Apel din Paris a oprit vânzarea acestora, numai că, ulterior, Tribunalul din Paris a decis, în decembrie 2008, restituirea tuturor documentelor către persoana care le-a descoperit, urmând ca aceasta să dispună de ele cum crede de cuviință.

Printre manuscrise, în general versiuni ale unor lucrări deja apărute, s-a aflat și un jurnal inedit al lui Cioran, cuprinzând câțiva ani din perioada ulterioară anilor 1965-1972 (anii în care și-a scris Caietele sale), document de un excepțional interes pentru editori și cititori, și probabil ultima scriere inedită a filosofului.

”Analiza acestor manuscrise, noi sensuri ale operei lui Cioran”

Pe site-ul aguttes.com a fost anunțată o licitație impresionantă, pe 20 decembrie 2021, iar printre operele propuse colecționarilor s-au aflat și peste 3.500 de pagini de manuscris aparținând lui Emil Cioran.

”Este vorba despre un patrimoniu cultural de o valoare inestimabilă care ar trebui să rămână în proprietatea statului român”, au declarat specialiștii contactați de GÂNDUL, aceștia precizând și că opera filosofului Emil Cioran ar putea fi înțeleasă și mai mult prin analiza acestor manuscrise excepționale.

”Analiza acestor manuscrise de către specialiști poate dezvălui noi sensuri ale operei extraordinare a marelui filosof român”, spun specialiștii.

Catalogul ”Cioran” și ”un laborator al cărților viitoare”

Licitația programată pe data de 20 decembrie 2021 a propus colecționarilor – printre alte obiecte licitate – și manuscrise aparținând filosofului Emil Cioran (pozițiile 30 – 38).

Concret, au fost scoase la licitație 3.917 pagini de manuscris aparținând marelui filosof, printre acestea aflându-se și 18 caiete, însumând 2.500 de pagini, prețul de pornire a licitației fiind de 60.000 de euro.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO