Declarat ”Anul internațional al păcii și încrederii”, anul 2021 s-a dovedit a fi unul extrem de tensionat, la nivel mondial. Și asta nu numai din cauza provocării permanente induse de pandemia de coronavirus, ci și pentru că marii ”jucători” de pe scena mondială – SUA și Rusia – au intrat într-un ”război al declarațiilor” care s-a permanentizat, stârnind îngrijorare. 

Anul 2021 marchează, practic, începutul unui nou ”Război Rece”, Rusia acuzând NATO că urmărește o expansiune către Est, cât mai aproape de granițele sale, iar SUA reacționând și îndreaptând degetul acuzator către Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, în contextul în care o posibilă și amenințătoare invazie a Ucrainei – guvern pro-NATO și pro-Occident – creează frisoane.

Dar anul 2021 a marcat, totodată, continua ascensiune a Chinei, o alarmantă schimbare de regim în Afganistan și o retragere a trupelor americane, arestarea și condamnarea disidentului rus Alexei Navalnîi, dar și încheierea unui ciclu de 16 ani în care Angela Merkel a fost cancelar al Germaniei.

GÂNDUL prezintă, punctual, cele mai importante evenimente politice care au au avut loc în 2021, oferind o imagine de ansamblu, sugestivă, a ultimelor 12 luni.

Ianuarie 2021. Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte SUA

Anul 2021 a început tensionat în SUA, pe data de 6 ianuarie având loc confruntări între mii de protestatari pro-Donald Trump. Aceștia – unii dintre ei fiind înarmați – au luat cu asalt Capitoliul Statelor Unite, provocând evacuarea acestuia. Nu au lipsit focurile de armă, cinci persoane fiind ucise, inclusiv un ofițer de poliție, în timp ce 56 de membri ai departamentului de poliție au fost răniți.

Pe 13 ianuarie, președintele american Donald Trump a fost pus sub acuzare, pentru a doua oară, de Camera Reprezentanților, ceea ce a reprezentat, de altfel, o premieră în istoria SUA. Donald Trump a fost acuzat de ”incitare la insurecție”, în urma comentariilor pe care le-a făcut la un miting anterior asaltului asupra Capitoliului.

17 ianuarie  – Disidentul rus Aleksei Navalnîi – principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin – este arestat după ce a aterizat la Moscova. Navlanîi revenise de la Berlin, acolo unde fusese internat în spital, din august 2020, după ce fusese otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok. Disidentul a fost reținut de autoritățile ruse sub acuzația că a încălcat termenii eliberării condiționate. Reținerea lui Navalnîi a avut ca rezultat și proteste de stradă în Rusia, poliția reținând – pe 23 ianuarie –  peste 3.000 de persoane.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO