Viktor Shenderovich, critic constant al Kremlinului și al politicii duse de președintele Vladimir Putin, a decis să părăsească Rusia după ce, pe data de 30 decembrie 2021, Ministerul Justiției l-a inclus pe controversata listă a ”agenților străini”.

Scriitor, dramaturg, regizor și editorialist la The New Times – săptămânal liberal rus -, Viktor Shenderovich a declarat că va aștepta ”vremuri mai bune” în afara Rusiei și a acuzat o campanie de presiune declanșată împotriva sa.

Pe data de 10 ianuarie, Shenderovich a postat – pe pagina sa de Facebook – un mesaj în care precizează că măsura de a fi declarat ”agent străin” vine ca urmare a criticilor pe care le-a adus lui Evgheni Prighozin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, presupusul finanțator al grupului de mercenari Wagner, forță paramilitară despre care guvernele occidentale spun că a fost folosită de Kremlin în conflictele din Ucraina, Libia, Siria, Sudan, Mozambic și Republica Centrafricană.

Acum, fără nici o metaforă, vorbim despre perspectiva închisorii. Cu toate acestea, plecarea forțată din patrie este și închisoare,desigur… E o prostie sa te plângi în situația mea: nu sunt primul și nici ultimul, darmite soarta lui Nemtsov, soarta lui Mokhnatkin, Navalnîi, Dmitriev, alte sute de politicieni. (…) Și în timp ce acest Prigozhin face parte din elită, eu, desigur, voi continua să îndeplinesc funcția de agent străin – în afara patriei, dar fără botniță. Va fi mai plăcut pentru mine”, a scris Viktor Shenderovich în mediul online.

Viktor Shenderovich riscă până la 5 ani de închisoare

Pe 24 decembrie 2021, un tribunal din Sankt Petersburg a decis ca Viktor Shenderovich să plătească 100 de mii de ruble omului de afaceri Evgheni Prighozin – numit și ”Bucătarul lui Putin” – pentru declarațiile făcute la postul de radio Echo din Moscova.

Judecătorii au considerat ”nesigure” informațiile despre un antreprenor apropiat președintelui rus Vladimir Putin, pe care Shenderovich le-a citat în programul ”Opinia minorității”. Shenderovich l-a numit pe Prigozhin ”criminal” și ”ucigaș”. Ulterior, Evgheni Prighozin i-a deschis un proces de calomnie lui Shenderovich, iar scriitorul riscă până la cinci ani de închisoare.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO